Business

Intriges en rancune bij SNS

26-01-2013 14:00

Dat het niet lekker gaat met SNS Reaal is duidelijk. De zwakke vastgoedtak van de bank bedreigt de stabiliteit van de volledige bank. De kans dat Minister Dijsselbloem een dezer dagen zijn portemonnee moet trekken om SNS te nationaliseren is aanwezig. Wat er bij de vastgoedtak van de bank gebeurde lijkt een beetje op een slechte film, een van de hoofdrolspeelsters in die film is Hetty van der Laar. Inderdaad de zus van Irene. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.

SNS-bestuurders bedreigd” schreef het FD gisterenochtend. SNS wilde niet reageren maar dat het er een puinhoop is, lijkt wel duidelijk. Ook oud-bestuurder Buck Groenhof wilde niet reageren op het verhaal maar liet eerder in dezelfde krant optekenen dat hij bij SNS zou zijn gechanteerd. Hij zei toen voortdurend te worden tegengewerkt, fysiek bedreigd en gechanteerd te worden door zakenpartners en (ex-) medewerkers van de vastgoedtak.

Antillen

Groenhof deed deze uitspraken nadat zijn ‘zakenpartner’ Hetty van der Laar, de pittige zus van Irene van der Laar, haar verhaal deed bij het FD. Van der Laar beschuldigde Groenhof ervan geld van SNS weggesluisd te hebben naar de Antillen. Dat het bij de vastgoedtak van SNS niet lekker gaat weten we inmiddels, maar dat geld naar de Antillen is weggesluisd is niet bewezen.

Buck Groenhof kwam oorspronkelijk bij SNS om puin te ruimen bij SNS Property Finance. Groenhof haalde daar onder andere Hetty van der Laar voor binnen. Van der Laar werd rijkelijk beloond voor haar werk. Dat ze vrij weinig verstand had van vastgoed, bleek minder van belang. Er was waarschijnlijk een andere reden voor haar hoge positie. Groenhof en van der Laar hadden meer dan een zakelijke relatie, schrijft zakenblad Quote. In 2010 deelden ze samen de kamer in het Haagse Hotel Des Indes, iets wat ze later sexuele intimidatie noemde.

Rancune

Toen bleek dat van der Laar inderdaad niet zo heel veel verstand had van vastgoed werd ze van de zaak gehaald. Een bak rancune volgde en het was snel voorbij met de ‘zakenrelatie’ tussen Groenhof en van der Laar. Ze diende onder andere een klacht in van vriendjespolitiek. Hoe was ze zelf ook weer op die hoge post gekomen? Later stapte ze naar de FIOD om aangifte te doen van corruptie en stond ze met een rancuneus verhaal in het FD.

Groenhof sloeg terug in dezelfde krant en liet optekenen dat ook hij was tegengewerkt en gechanteerd. Gezellige boel daar bij dat SNS. Wat zich exact heeft afgespeeld is onduidelijk maar dat er vuile spelletjes gespeeld zijn, valt op zijn zachtst gezegd niet uit te sluiten. Het gaat hier over de bank, die een dezer dagen gered zal moeten worden door de Nederlandse belastingbetaler.

Hetty van de Laar op de website Nederlandpositief.nl

Gelderse politie

Dat van der Laar een beetje rancune niet vreemd is bewees ze in 2006, ze beschuldigde toen de Gelderse politie van corruptie. Niet geheel toevallig wist ze er het een en ander van omdat haar ex-man, Arnoud van Amerongen als ondernemer geld naar de politie zou hebben geschoven. Van Amerongen had een keukenzaak en zat met geld in Vitesse. Ook zou van Amerongen van der Laar ‘tot bloedens toe’ mishandeld hebben. Van Amerongen ontkende alles. Haar beschuldigingen bleken later niet geheel juist.

Geen katje op zonder handschoenen aan te pakken, die Hetty. Intriges en valse spelletjes zijn er gespeeld bij een bank waar binnenkort wel eens heel wat belastinggeld in kan zitten. Het imago van de bankensector heeft nog een lange weg te gaan.