Business

Faillissementen nemen toe, werkloosheid stijgt, kantoorgebouwen worden verlaten

10-08-2012 14:32

Het is inmiddels helaas duidelijk dat er op korte termijn geen aflating van de crisis zal plaatsvinden, niet in Europa en niet in Nederland. Het is te hopen dat de verkiezingen van 12 september in Nederland zal resulteren in een verlichte groep parlementsleden en een stabiele regering die de schade in Nederland beperkt zal weten te houden. Stimulering van de economie waar mogelijk lijkt hard nodig gezien de laatste economische ontwikkelingen. Zonder slimme stimulering zal het domino effect de economie in toenemende mate verder doen verslechteren.

Faillissementen
Economen van ABN Amro verwachten dit jaar een recordaantal faillissementen in Nederland. In de eerste helft van dit jaar zijn 3760 bedrijven en instellingen op de fles gegaan, een kwart meer ten opzichte van vorig jaar. Alleen al in de maand juni telde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 628 faillissementen. De hardste klappen vielen naar verluid in de industrie en de bouwsector. Vorig jaar bedroeg het aantal faillissementen volgens de officiële cijfers 7140 een stijging van 20 procent wordt verwacht, daarmee de piek van 2009 (8040 stuks) overtreffend.
Alhoewel er volgens het CBS er officieel nog geen sprake is van een recessie, de vooruitzichten zijn niet goed.

Werkloosheid
Op het moment ligt het werkloosheidspercentage in Nederland volgens het CBS op circa 6,3 procent, dit percentage loopt nu al een jaar gestaag op. Vooral onder de jongeren is de werkloosheid sterk toegenomen. Was de jeugdwerkloosheid in 2011 nog 9,3 procent, inmiddels staat de teller op 12,2 procent. Als gevolg hiervan is volgens het CBS het aantal WW-uitkeringen onder jongeren ten opzichte van een jaar geleden sterk toegenomen.
Vanwege de negatieve economische vooruitzichten ligt het in de verwachting dat het aantal werklozen voorlopig blijft stijgen. ABN Amro verwacht dat de werkloosheid piekt in 2014 op 7,5 procent van de beroepsbevolking.

Spookgebouwen
Als gevolg van de neergaande lijn in de economie is de markt voor kantoren dit jaar als een volgende dominosteen verder ingestort. Het direct beschikbare aanbod van leegstaande kantoorruimten is tot recordhoogte gestegen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) meldde in een persbericht op 8 augustus dat dit aantal met zeven procent is gestegen tot 7,62 miljoen vierkante meter. Niet alleen is het aangeboden metrage toegenomen, ook het aantal spookgebouwen is toegenomen. Dit aantal steeg van 3.270 naar 3.520.

Ook de vraag naar kantoorruimte is in Nederland sterk afgenomen, met als enige positieve uitzondering Amsterdam. Tot nu toe zag alleen Amsterdam het transactie volume toenemen, als hoofdreden hiervoor wordt aangegeven dat het energiebedrijf Nuon zich in Amsterdam Zuidoost gaat vestigen. In totaal is de vraag volgens NVM Business in het eerste halfjaar van dit jaar met circa 25 procent afgenomen ten opzichte van de eerste zes maanden van 2011.

CC-Foto: Swen-Peter Ekkebus