Business

MKB-bedrijven in nood, leaseauto’s in de etalage

09-08-2012 14:20

In een poging om hun huishoudboekje, vanwege verslechtering van de economie, op orde te krijgen bezuinigen MKB-bedrijven in toenemende mate op hun leaseauto’s, zo stelt LeaseTrader.nl. Ook de sterke toename van het aantal faillissementen in Nederland is volgens deze ‘marktplaats’ voor lopende leasecontracten een belangrijke reden voor de sterke toename van het Occasionlease aanbod op hun site. Het aantal faillissementen in Nederland is de eerste helft van 2012 opgelopen tot 3760, een stijging van circa 25 procent.

In een verklaring op hun website stelt Wilbert Phillipo, directeur van LeaseTrader.nl: “Vanaf april dit jaar kregen we steeds meer vragen, zowel telefonisch als online, van MKB-ers over hoe zij van hun Leaseauto af konden komen. Ook wilden ondernemers graag hun huidige auto inruilen voor een kleinere, goedkopere variant. Ons laatste kwartaal laat een sterk stijgende lijn zien waarvan momenteel het einde nog niet in zicht is. Jaarlijks hebben wij wel vaker een piek in april of mei. De stijging zet zich nu echter voor het eerst sinds 2009 door, het jaar waarin de crisis begon. Deze trend past uiteraard ook bij de toename van het aantal faillissementen in 2012 met negentien procent. De reserves zijn nu echt op.”

Steeg het aanbod op de site van lopende leasecontracten in mei en juni 2012 nog met respectievelijk zeventien en veertien procent ten opzichte van vorig jaar, inmiddels is dit aantal in juni en juli al gestegen tot gemiddeld 40 procent. Verwacht wordt dat deze stijging in de rest van het jaar nog verder zal toenemen.

CC-Foto: Gabriel Flores Romero