Doneer aan TPO
 

Weer zwendel bij banken: wie kijkt er nog van op?

Door: , 13:17, 28 juli 2012

De Nederlandse politiek mag dan vanwege het zomerreces op een laag pitje staan, de nervositeit laaide de afgelopen week hoog op bij de financiële markten. Wel ‘Grexit’ of geen ‘Grexit’? Komt de Europese steun aan Spanje op tijd en zet het ‘zoden aan de dijk’? Is er genoeg politieke wil om de euro te redden? Hieronder een korte samenvatting van enkele gebeurtenissen van de afgelopen week.

Toen berichten in het nieuws kwamen dat Griekenland achterliep met de bezuinigingsmaatregelen die als voorwaarde op tafel lagen voor een vervolg op de financiële reddingsactie, werd de druk op verschillende hoofdrolspelers opgevoerd. De Amerikaanse zakenbank Citi stelde zelfs dat de kans op een Griekse exit uit de eurozone tussen nu en 18 maanden gestegen is tot 90 procent. Wat zou een ‘Grexit’ betekenen voor Duitsland en Nederland? Naar verluid zou een exit van Griekenland uit de euro voor Duitsland een verlies van circa 80 miljard betekenen, voor Nederland zou dat volgens bronnen circa 11 miljard zijn. De meningen van vooraanstaande financiële deskundigen varieerden van “’Grexit’ is nog wel te overzien” tot “’Grexit’ is zelfmoord voor eurozone”.

Nadat de beurzen wereldwijd wild schommelden na de berichtgeving over Griekenland, zorgden vooral uitspraken van ECB-president Mario Draghi voor een spectaculaire opleving op de beurzen. Draghi stelde dat de Europese Centrale Bank (ECB) alles zou doen binnen zijn mandaat om de euro te redden. Zijn uitspraken legden echter wel veel druk op de politiek in met name Duitland, het is inmiddels immers duidelijk dat de sterkere eurolanden het grootste gedeelte van de rekening daarvoor zullen moeten betalen.

Het Liborschandaal

Best wel storend eigenlijk dat de meeste mensen niet eens meer opkijken van nieuws over zwendelende bankiers. Nadat verschillende topmannen van onder anderen De Barclaybank aftraden, laaiden de emoties over dit schandaal wereldwijd hoog op. In Groot Brittannië zegden vele boze klanten hun rekening bij deze bank op. Ook is inmiddels duidelijk geworden dat ook in Nederland banken betrokken zijn geweest bij deze zwendel. Met name de Rabobank heeft de aandacht getrokken van De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Lees hier meer over het onderzoek.

Ondanks iets optimistischer berichten over de economische groeicijfers van diverse landen blijft het kwakkelen met de wereldeconomie en de schuldencrisis. Zolang er geen alomvattende grote stappen in Europa gemaakt worden door de politieke en financiële hoofdrolspelers blijven de onzekerheden bestaan en blijven de vooruitzichten somber.

Tags: ,
 
 

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace