Business

Euro minder waard, export stijgt, binnenlandse verkopen blijven achter

16-07-2012 19:15

In het afgelopen jaar is de euro ten opzichte van de dollar ca. 16 procent  in waarde gedaald. Ook ten opzichte van andere munteenheden is de euro in waarde gedaald. Volgens de Amerikaanse Bank of America – Merill Lynch (BoA-ML) is de waarde van de euro momenteel nog te hoog. Momenteel is de euro 1,22 dollar waard, verwacht wordt dat deze nog verder gaat dalen in 2012. Volgens het CBS (Centraal Plan Bureau) plukt Nederland momenteel de vruchten van die lage euro. Vanwege de waardevermindering is naar verluidt de export naar de VS en China 30 tot 40 procent gestegen, de export naar andere eurolanden liet ook een lichte groei zien. De export naar niet-Eu-landen  groeide gemiddeld 22 procent. 

Het CBS heeft de inflatie in Nederland momenteel vastgesteld op 2,1 procent, dit is iets lager dan de inflatie in de hele eurozone (2,4 procent). Ten opzichte van vorig jaar laat de inflatie in Nederland momenteel een lichte daling zien, in 2011 was die 2,3 procent.

In tegenstelling tot buitenlandse verkopen lieten volgens het CBS detailhandelsverkopen in april/mei van dit jaar een bescheiden groei zien. Ten opzicht van april/mei vorig jaar waren deze 1,6 procent hoger. Het waren voornamelijk de supermarkten die de groei er in hielden, de omzet van de supermarkten groeide met 7 procent. De verkoop van consumentenelektronica bleef nagenoeg gelijk. Het was voornamelijk de samenstelling van de koopdagen die verantwoordelijk was voor  de detailhandelsverkopen. Het hele rapport van het CBS over de omzet van de detailhandel vindt u HIER.