Business

Moody’s ‘waardeert’ SNS Bank en LeasePlan tot bijna junk

15-06-2012 15:07

Vrijdagochtend heeft kredietbureau Moody’s in een persbericht vijf Nederlandse banken afgewaardeerd: ING, ABN AMRO, Rabobank, SNS bank en Leaseplan. Die laatste twee zijn nu zelfs nog maar twee stappen verwijderd van de zogenaamde ‘junkstatus’.

In Nederland werd de kredietstatus van de vijf Nederlandse banken als volgt  aangepast: Rabobank heeft het cijfer Aa2, ING Bank en ABN Amro zitten op A2 en SNS Bank en LeasePlan Bank op Baa2. In het systeem van Moody’s valt Aa2 nog bij de hoogste bandbreedte voor de kredietwaardigheid, A2 is de top van het middensegment voor acceptabele kredietwaardigheid, en Baa2 zit in het laagste segment voor acceptabele kredietwaardigheid.

De ‘junkstatus’ is wat men de ‘non-investment grade’ status noemt. Bij bedrijven die in dit segment zitten wordt het langetermijn-risico op wanbetaling hoger in geschat. Instellingen als pensioenfondsen mogen doorgaans niet in dergelijke bedrijven beleggen. De analisten van het bureau dat de kredietwaardigheid van bedrijven en overheden in kaart brengt, geven in een korte toelichting als hoofdredenen voor de afwaardering de voortdurende eurocrisis en de afnemende kredietwaardigheid van sommige eurolanden.

Negatieve vooruitzichten voor ING
De review (PDF), die Moody’s op 15 februari begon, heeft geresulteerd in afwaardering van banken in Duitsland,Oostenrijk, Spanje, Italië, Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland. In Nederland werden uiteindelijk vier van de vijf banken ‘stabiel’ gevonden, alleen voor de ING worden de vooruitzichten negatief  ingeschat.

Bij ING wijst Moody’s er nog op dat de spaargelden die in Europa via internetdochter ING Direct zijn aangetrokken wellicht een wat vluchtiger karakter hebben. Bij ABN Amro merkt de kredietbeoordelaar op dat de bank weliswaar in staatshanden is, maar dat er een ‘afnemende bereidheid’ zou zijn bij de overheid om de bank extra te steunen in geval van nieuwe problemen. Volgens een woordvoerder van de ING komt de huidige afwaardering niet als een verrassing. Wel werd benadrukt dat er geen sprake van is dat de ING in gevaar zou zijn.

SNS Bank en LeasePlan
SNS Bank en LeasePlan krijgen de laagste rating, te weten Baa2. Moody’s maakt zich bij SNS vooral zorgen over grote blootstelling aan commercieel vastgoed in Nederland en daarbuiten. In stressscenario’s is SNS volgens Moody’s kwetsbaar. Ook de Nederlandse hypotheekportefeuille maakt de bank gevoelig voor de malaise op de Nederlandse huizenmarkt.

Bij LeasePlan bank wijst Moody’s op de relatief hoge kosten van de financiering via internetsparen. De dochter van het gelijknamige leasebedrijf is bovendien kwetsbaar voor de slappe markt voor tweedehands auto’s.

CC-foto: Mike Licht, NotionsCapital.com