Doneer aan TPO
 

Hans de Geus: Schaf pensioenen af

Door: , 19:25, 15 juni 2012

Als de (economische) nood het hoogst is, is de redding nabij. Helaas is blijkbaar die nood nog niet ‘hoog’ genoeg. Er hebben zich wel degelijk ‘novatores’ aangemeld in de media die beweren de oplossing te hebben om ons uit de huidige economische malaise te helpen. Na suggesties als ‘Minder Europa’ en ‘Terug naar de gulden’, die laatste alleen afkomstig van de PVV, en zo nog wat interessante, ogenschijnlijk eenvoudige ingrepen, kwam Hans de Geus gisteren met een erg verfrissende oplossing. Hij wil de pensioenfondsen afschaffen.

Tegenover de ruim 409 miljard staatsschuld, zo redeneert de Geus, staat ruim 900 miljard gespaard geld wat zich bij de pensioenfondsen bevind. (of ‘rondklotst in de financiële markten’, zoals hij zelf zegt). Volgens meerdere deskundigen ligt het niet in de verwachtingen dat rendementen op beleggen spectaculair zullen stijgen in de middellange toekomst, vandaar de premisse van de Geus dat ‘er wel wat beters meegedaan kan worden’, zoals (deels) aflossen van de staatsschuld, het ombouwen van de economie in een toekomst- bestendig groen model, of ‘deel het uit aan de mensen want met z’n allen sparen we nu te veel’, zo vervolgt hij. Als pensioen houden de mensen als basis hun AOW en de rest die ze op de oude dag te verteren willen hebben kunnen ze dan zelf bij-sparen.

Windmolens in elkaar schroeven
Volgens de Geus zijn er echter nog meer voordelen verbonden aan het afschaffen van de pensioenen: “Bovendien is het hele circus van peperdure pensioenadviseurs, consultants, vermogensbeheerders, accountants en verzekeraars in een klap overbodig. Die mensen kunnen dan wat nuttigs gaan doen zoals het ophogen van de dijken, verzorgen van ouderen of in elkaar schroeven van windmolens.” (!?)

Hoe langer men over dit idee gaat nadenken, hoe genialer het wordt. Hans de Geus bracht het idee gekscherend, echter in zijn kritiek op het huidige Nederlandse pensioenstelsel staat hij niet alleen. Ook pensioendeskundige Emilie Schols is van mening dat het pensioenstelsel op de schop kan: “Het pensioenstelsel heeft keurig z’n werk gedaan in de afgelopen 50 jaar, maar de tijden veranderen. We worden ouder, we blijven langer gezond, de arbeidsmarkt flexibiliseert. “

Euro’s ontklotsen
In herinnering: Wij hebben al veel eerder een ‘hervormer’ gehad die aan het pensioenstelsel gesleuteld heeft. Die heeft naar verluidt ca. 30 miljard ‘ontklotst’ uit ABP pensioenfonds om de toenmalige crisis te lijf te gaan. De meningen daarover waren en zijn nog steeds verdeeld. De reden voor de kritiek en het wantrouwen echter over die sleutel-actie komt voort uit de schimmigheid waarmee die ABP-operatie werd afgehandeld en door het parlement  geloodst werd. Het feit dat de toenmalige Minister President van meerdere kanten beticht werd van nepotisme en creatief boekhouden heeft ook niet bepaald geholpen om het ABP verhaal een frisse zweem mee te geven.

Als Nederland zich nou toch eindelijk eens kon ontdoen van die smet en dat taboe, dan kan Nederland zich eindelijk af gaan vragen:  Wat zouden we kunnen doen met 900 miljard?

 
Tags: ,
 
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace