Business

Nissan gaat toch weer verder met sportcoupé

08-08-2011 15:00

Enkele jaren geleden stopte Nissan met het maken van een nieuwe sportcoupe. Even leek het erop dat de liefhebbers van het ‘Silvia’ model een nieuw type konden verwachten. Dit zou de S16 worden, echter bleek na een tijd dat de plannen stil waren gelegd vanwege de -hoe kan het ook anders- economische crisis en we hebben sindsdien niks meer gehoord. Tot nu! Het schijnt namelijk dat Nissan het werk aan een nieuwe sportcoupe heeft hervat.

De S-reeks van Nissan is prachtig. Zelf bezit ik ook een Nissan uit de S-reeks, namelijk een S13 uit het jaar 1990. Deze is in Nederland als ‘200SX’ op de markt gekomen en staat in Amerika en Japan als respectievelijk ‘240SX’ en ‘180SX’ bekend. Deze achterwielaangedreven coupe is over de hele wereld toch wel een icoon geworden. Met onder de motorkap een zeer potente en ‘rev-happy’ 1.8 liter 4 cilinder turbomotor heeft de S13 zich meermaals bewezen op de zogeheten ‘drift events’ en doet dat tot op heden nog steeds. Het is een vrij unieke wagen op de Nederlandse wegen, je komt ze zelden tegen. Doordat deze auto al een tijdje oud is, zitten hier voor wat mij betreft al de nodige euro’s in. Op de Japanse markt zijn er dan ook genoeg onderdelen te verkrijgen om deze van zichzelf al potente S13 naar een hoger niveau te tillen. Al met al maakt dat de S13 tot een hele leuke auto, waarvan je (als je tenminste een beetje budget te besteden hebt) kunt genieten van racen of driften en waar je een boel mensen met dure sportwagens verbaasd kunt laten staan door waar een ‘klein’ 1.8 motortje toe instaat is. Dan is het toch jammer dat Nissan tegenwoordig niet meer zulke leuke -als basis- toegankelijke sportwagens maakt?

Veel historie, doch tijd voor wat nieuws
De S-serie heeft natuurlijk een grotere historie dan de S13. Het begon allemaal in 1975 met de S10, in Japan. Het laatste S-model rolde in 2002 van de band, de S15. Deze is hier in Nederland helaas nooit geleverd geweest. Het laatste model in Nederland was namelijk de S14. Tegenwoordig is de S15 wel  meermaals door liefhebbers geïmporteerd uit Engeland of Japan, dus de kans dat je er eentje tegenkomt is er zeker. Het is dus al bijna 10 jaar geleden dat Nissan met de S-serie bezig is geweest. Hoogtijd voor wat nieuws dus denken niet alleen de liefhebbers maar nu ook Nissan.


Volgens het Britse AutoExpress is Nissan op dit moment weer volop bezig met het bedenken en ontwerpen van een concurent voor de Mazda MX-5. Nu het weer wat beter met het merk gaat, durven ze de strijd wel weer aan en mogen de liefhebbers van Nissan zich weer verheugen op wat leuks. Al mag ik toch in godsnaam hopen dat het er beter uit zal gaan zien dan het -futuristisch uitziende- concept dat hierboven staat. Nissan is namelijk van plan om tot 2016 52 nieuwe modellen op de markt te brengen. Daartoe heeft de autobouwer in maart een overeenkomst afgesloten met Daimler. Een deel van deze overeenkomst is dat Nissan platformen geleverd gaat krijgen die geschikt zijn voor een groot aantal aandrijflijnen waaronder viercilinders en V8-motoren. Op dit platform zou de MX-5 kraker gebouwd worden, maar er zit ook een opvolger van de 370Z aan te komen. Ook het luxemerk Infiniti zou twee nieuwe modellen mogen bijschrijven. Voor de sportcoupe waar het allemaal om draait zou Nissan de hulp van Lotus hebben in geroepen om zo de wegligging tot een hoger niveau te tillen. De aandrijflijn die de sportcoupe krijgt is nog onduidelijk, maar als we naar het verleden kijken van 1.8 en 2.0 liter turbomotoren, dan is dat in iedergeval wel iets om naar uit te kijken. al is het natuurlijk tegenwoordig helaas wel afwachten wat de milieu regeltjes zeggen. Naar mijn mening hoort er natuurlijk gewoon een turbo-motor in de sportcoupe te liggen. Niets geeft een betere en leukere kick en natuurlijk hoe kan het ook anders: het bied prima tuning mogelijkheden. Laten we hopen dat ze niet weer -net als alle andere merken- met van die futuristisch uitziende wagens komen. We wachten het rustig af.