Business

Shell profiteert van hogere olie- en gasprijs

26-04-2018 08:26

DEN HAAG (ANP) – Shell heeft in het eerste kwartaal hogere resultaten in de boeken gezet, vooral dankzij de gestegen olie- en gasprijzen. Dat liet de Brits-Nederlandse olie- en gasgigant donderdag weten.

De winst van Shell bedroeg 5,3 miljard dollar, op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten. In het eerste kwartaal van 2017 was dit 3,75 miljard dollar. De totale omzet klom naar ruim 91 miljard dollar, van 73,3 miljard dollar een jaar eerder.

Shell profiteerde van betere prestaties bij de divisies Integrated Gas en Upstream. Bij Integrated Gas, waaronder bijvoorbeeld de LNG-activiteiten vallen, verdubbelde de winst tot 2,4 miljard dollar door hogere gasprijzen en verkopen. Bij Upstream, voor exploratie en winning van olie, werd een winst behaald van bijna 1,6 miljard dollar. Dat was een jaar eerder 540 miljoen dollar.

Voor Downstream, het onderdeel van Shell voor raffinage, verkoop van olieproducten en chemie, gingen de zaken wat minder. Daar stond een winst van 1,7 miljard dollar, tegen bijna 2,5 miljard dollar een jaar daarvoor.