Business

AFM pleit voor Europese aanpak flitskredieten

26-04-2018 19:35

AMSTERDAM (ANP) – De Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleit nog maar eens voor een Europees brede aanpak van flitskredieten en andere schadelijke beleggingsproducten als ICO's en crypto's. Volgens de toezichthouder gaan technologische ontwikkelingen in de financiële sector steeds sneller. Daarbij zijn landsgrenzen al lang geen beperking meer voor ondernemingen.

Op dit moment is er geen eenduidige Europese aanpak. Om risico’s eerder te signaleren is volgens de AFM verdergaande internationale samenwerking en vernieuwing van het toezicht noodzakelijk.

Om ,,effectief toezicht" te kunnen blijven houden zouden de bevoegdheden van de toezichthouders mee moeten ontwikkelen, aldus de AFM. Het eerder aangekondigde reclameverbod op schadelijke beleggingsproducten noemt de toezichthouder een belangrijke stap in de bescherming van consumenten.

De AFM zou ook graag een ,,wettelijke basis" zien om informatie met de Autoriteit Persoonsgegevens te kunnen delen. De AFM doet een beroep op de politiek om dit mogelijk te maken.