avatar
   
Economie

‘Vernieuwing sleutel voor visserijsector’

Tags:

AMSTERDAM (AFN) - De visserijsector moet vernieuwen om te overleven, stelt ABN AMRO in een rapport. De vraag naar vis neemt weliswaar toe, maar om overbevissing tegen te gaan worden visquota steeds strenger. Tegelijkertijd willen consumenten weten waar de vis vandaan komt, hoe duurzaam die is en hoe het met dierenwelzijn zit.

Vissers verzamelen door onder meer sensoren op hun boten steeds meer gegevens. Die kunnen ze delen met bijvoorbeeld ngo's en wetenschappers zodat discussies over visserij met minder emotie kunnen worden gevoerd. Bovendien is het goed voor het imago van de sector.

Daarnaast moet de sector investeren in vangstmethodes waarbij de zeebodem minder schade oploopt en er minder bijvangst is. Ook moet de samenwerking worden gezocht met andere partijen op zee. Zo zouden tussen windmolens oester- en mosselbanken of zeewierkwekerijen kunnen worden aangelegd.

Innovaties die door kleine samenwerkingsverbanden worden ingezet hebben daarbij de beste kansen om het te redden, denkt ABN AMRO. Partijen die snel op de ontwikkelingen inspelen, hebben de beste kans om te overleven.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.