avatar
   
Economie

Weer tegenslag voor Uber in Londen

Tags:

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - Uber heeft opnieuw een juridische tegenslag te verwerken gekregen in Groot-Brittannië. Een rechter in Londen oordeelde vrijdag in hoger beroep dat het bedrijf achter de taxi-app verplicht is overuren uit te betalen en vakantiedagen te geven.

In september zette de Londense vervoersautoriteit al een streep door de vergunning van Uber, omdat het bedrijf veiligheidsregels niet zou naleven. Uber mag in afwachting van het beroep in die zaak nog actief zijn in Londen. Verder klaagde een Britse vrouwelijke chauffeur het bedrijf aan voor discriminatie.

De zaak over overuren en vakantie was aangespannen door twee chauffeurs. Een lagere rechtbank stelde ze eerder al in het gelijk en die uitspraak werd nu bekrachtigd. De uitspraak kan gevolgen hebben voor de duizenden chauffeurs van Uber in Groot-Brittannië.

Apps

Uber zegt dat de rechter zich baseert op onjuiste aannames. Het bedrijf uit San Francisco, dat donderdag liet weten in 2019 naar de beurs te willen, liet weten de uitspraak aan een hogere rechter voor te leggen.

Mogelijk gaan de gevolgen nog veel verder. Ook bedrijven die diensten aanbieden via apps in andere sectoren, zoals maaltijdbezorging, huren werknemers in zonder ze gebruikelijke sociale zekerheden te geven. Vakbonden zijn overwegend kritisch over dit soort constructies.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.