avatar
   
Economie

Kabinet verscherpt regels trustsector

Tags:

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat de regels voor de Nederlandse trustsector strenger maken en de Nederlandsche Bank (DNB) meer bevoegdheden geven voor toezicht en handhaving rond financiële en administratieve dienstverleners. Daarmee heeft de ministerraad ingestemd na een wetsvoorstel van minister Wopke Hoekstra van Financiën.

Trustkantoren houden zich onder meer bezig met het beheren van vennootschappen, waarvan de eigenaren enigszins op afstand staan. Een trustkantoor kan zonder het te weten dus een klant helpen om bijvoorbeeld geld wit te wassen, vandaar dat er goede regels nodig zijn om misbruik te voorkomen.

Volgens Hoekstra heeft de trustsector de afgelopen jaren het Nederlandse financiële stelsel onvoldoende verdedigd tegen misbruik en in sommige gevallen zelfs zaken als belastingontduiking gefaciliteerd. ,,DNB heeft meermalen geconstateerd dat trustkantoren de wet onvoldoende naleven. Dat is reden voor het kabinet om in te grijpen. Trustkantoren moeten integer en betrouwbaar zijn en goed controleren voor wie ze werken'', aldus de minister.

Integriteit

In de nieuwe Wet toezicht trustkantoren 2018 wordt meer integriteit en professionaliteit van kantoren geëist. Er moet meer en beter onderzoek worden gedaan naar cliënten voordat diensten worden verleend.

De hoogste boetes die DNB kan opleggen gaan omhoog van 4 miljoen naar 5 miljoen euro. Er komt ook een omzetgerelateerde en een voordeelgerelateerde boete. DNB krijgt verder meer mogelijkheden om de vergunning van een trustkantoor in te trekken. Ook kan de toezichthouder straks bij bepaalde overtredingen bestuurders een tijdelijk beroepsverbod opleggen.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.