avatar
   
Economie

Beurzen doen opnieuw stap terug

Tags:

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen deden vrijdag opnieuw een stap terug na de verliezen een dag eerder. Op het Damrak werden de kwartaalcijfers van staalfabrikant ArcelorMittal goed ontvangen, terwijl baggeraar Boskalis werd afgestraft na een handelsbericht. Funderingsspecialist Sif ging in de uitverkoop na een winstalarm.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent lager op 548,58 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 824,71 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,3 procent achteruit.

Boskalis sloot de rij in de hoofdindex met een min van bijna 4 procent. Het bedrijf kampt met moeilijke marktomstandigheden in de offshore olie- en gassector en boekte lagere resultaten in het derde kwartaal. ArcelorMittal ging aan kop met een winst van 2,8 procent. Het staalbedrijf verkocht in het derde kwartaal meer staal tegen hogere prijzen en presteerde beter dan analisten hadden verwacht.

SBM Offshore

Altice leverde 2,9 procent in. Beleggers reageerden aanvankelijk positief op het nieuws dat de bestuursvoorzitter bij het telecom- en kabelbedrijf is vervangen, maar het aandeel zakte toch weer weg. Altice stond de afgelopen tijd al zwaar onder druk en verloor sinds afgelopen vrijdag al ruim 30 procent aan beurswaarde.

SBM Offshore daalde 0,3 procent. Voormalig topman Tony Mace van de oliedienstverlener heeft in de Verenigde Staten schuld bekend voor corruptie in het Braziliaanse omkoopschandaal waar het bedrijf bij betrokken was.

Winst

In de MidKap was beursintermediair Flow Traders de grootste daler met een min van 2,7 procent. Chipbedrijf Besi stond bovenaan met een winst van 1,7 procent. Vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties, dat met cijfers kwam, won 1,6 procent.

Bij de kleinere bedrijven ging Sif 12 procent onderuit. De funderingsspecialist schuift een deel van zijn productie naar komend jaar, waardoor het bedrijfsresultaat dit jaar lager uit zal komen dan eerder voorzien.

Euro

In Frankfurt won Allianz 0,3 procent. De grootste verzekeraar van Europa boekte afgelopen kwartaal flink minder winst vanwege claims in verband met onder meer orkaanschade. De opbrengsten liepen wel op. Ook werd het aandeleninkoopprogramma uitgebreid.

De euro was 1,1650 dollar waard, tegen 1,1644 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 57,21 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 64,11 dollar per vat.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.