avatar
   
Economie

Arcelor koploper, Boskalis hekkensluiter AEX

Tags:

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam stond vrijdag licht in het rood. Ook de meeste andere Europese beurzen deden een stapje terug. Op het Damrak openden staalfabrikant ArcelorMittal, baggeraar Boskalis en vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties de boeken. Funderingsspecialist Sif kelderde na een winstalarm.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de min op 549,38 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 825,76 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,3 procent.

Boskalis sloot de rij in de hoofdindex met een min van bijna 4 procent. Het bedrijf kampt met moeilijke marktomstandigheden in de offshore olie- en gassector en boekte lagere resultaten in het derde kwartaal. ArcelorMittal ging aan kop met een winst van 2,7 procent. Het staalbedrijf verkocht in het derde kwartaal meer staal tegen hogere prijzen en presteerde beter dan analisten hadden verwacht.

Altice

Altice won 1 procent. Het aandeel stond de afgelopen tijd zwaar onder druk, nu is de bestuursvoorzitter bij het telecom- en kabelbedrijf vervangen. SBM Offshore daalde 0,7 procent. Voormalig topman Tony Mace van de oliedienstverlener heeft in de Verenigde Staten schuld bekend voor corruptie in het Braziliaanse omkoopschandaal waarbij het bedrijf betrokken was.

In de MidKap stond chipbedrijf Besi bovenaan met een winst van ruim 2 procent. Beursintermediair Flow Traders was de grootste daler met een min van meer dan 2 procent. Vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties, dat met cijfers kwam, won 0,3 procent.

Sif

Bij de kleinere bedrijven ging Sif bijna 11 procent onderuit. De funderingsspecialist schuift een deel van zijn productie naar komend jaar, waardoor het bedrijfsresultaat dit jaar lager zal uitkomen dan eerder voorzien.

In Frankfurt won Allianz 0,8 procent. De grootste verzekeraar van Europa boekte afgelopen kwartaal flink minder winst vanwege claims in verband met onder meer orkaanschade. De opbrengsten liepen wel op. Ook werd het aandeleninkoopprogramma uitgebreid.

De euro was 1,1636 dollar waard, tegen 1,1644 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 57,12 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 64 dollar per vat.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.