Economie

Beurzen licht lager na cijferstroom

09-11-2017 11:49

AMSTERDAM (ANP) – De meeste Europese aandelenbeurzen deden donderdag een klein stapje terug. Beleggers verwerkten een stroom van kwartaalberichten van grote Europese bedrijven, die gemengd werden ontvangen. Ook op het Damrak was het een drukke dag met cijfers van onder meer Aegon, BAM, Intertrust en Refresco.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent lager op 554,30 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 837,54 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,1 procent.

Aegon ging aan kop in de AEX met een winst van ruim 5 procent. De verzekeraar boekte afgelopen kwartaal flink meer winst en wist ook de kapitaalbuffer sterk te verbeteren. Kabel- en telecombedrijf Altice stond zoals vaker in de afgelopen dagen onderaan met een min van 4,6 procent. ArcelorMittal daalde 1,9 procent. Brussel is een ,,diepgaand onderzoek" begonnen naar de voorgenomen overname van het Italiaanse staalbedrijf Ilva door ArcelorMittal.

Daler

In de MidKap was BAM de grootste daler met een verlies van 6,5 procent na een tegenvallend handelsbericht. Beursintermediair Flow Traders kampte met een adviesverlaging door Kempen en verloor 3,9 procent. Roestvrijstaalbedrijf Aperam, dat ook met cijfers kwam, daalde 1,8 procent.

De resultaten van Intertrust (plus 8,7 procent) vielen wel in goede aarde. De financieel dienstverlener zag de kwartaalomzet met ruim een derde stijgen en handhaafde zijn verwachtingen. De producent van voedingsingrediënten Corbion won 0,5 procent na een strategie-update. Frisdrankbottelaar Refresco daalde 0,1 procent na publicatie van de kwartaalcijfers.

Adidas

In Frankfurt werden industrie- en technologieconcern Siemens (min 1,6 procent) en de verkoper van sportartikelen Adidas (min 2,5 procent) lager gezet na inzage in de boeken. De resultaten van Commerzbank en Deutsche Post werden beloond met koerswinsten van respectievelijk 2,8 en 0,9 procent.

De Deense windmolenmaker Vestas verlaagde zijn winstverwachting en ging in Kopenhagen ruim 19 procent onderuit. In Londen waren beleggers niet onder de indruk van de resultaten van het Britse modehuis Burberry en stuurden het aandeel bijna 10 procent lager.

De euro was 1,1606 dollar waard, tegen 1,1571 dollar op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 56,84 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 63,42 dollar per vat.