Economie

Beleggen wint weer aan populariteit

09-11-2017 06:41

AMSTERDAM (ANP) – Beleggen wordt steeds populairder. Het aantal beleggende huishoudens steeg dit jaar met 14 procent tot bijna 1,4 miljoen. Vorig jaar was voor het eerst in jaren sprake van een stijging, toen met 9 procent. Dat meldt onderzoeksbureau Kantar TNS.

Volgens de onderzoekers is er een duidelijk verband met de lage spaarrentes. Daardoor kiezen veel huishoudens liever voor een belegging in plaats van hun geld op een spaarrekening te zetten. Sinds de spaarrente structureel onder de 1 procent dook begon het aantal beleggende huishoudens te stijgen.

De stijging met 14 procent dit jaar is de snelste sinds de beurshausse van eind jaren negentig. Het totale aantal beleggende huishoudens blijft overigens nog wel een stuk achter bij het topniveau van 1,9 miljoen uit die tijd.

Tik

De populariteit van beleggen kreeg een forse tik na verschillende beurscrashes en de financiƫle crisis. Volgens de onderzoekers verandert het sentiment rondom beleggen nu weer, mede omdat het gevoel over de risico's is verbeterd.

Bitcoins zijn nog niet zo in trek onder beleggers als misschien door de recente mediahype over digitale valuta wordt gedacht. Nauwelijks 2 procent van de beleggende huishoudens heeft deze in bezit en dat is even hoog als onder niet-beleggende huishoudens.

Conclusies

Onlinebroker BinckBank herkent zich in de conclusies van het onderzoek en ziet dat ook terug in de interesse in zijn ondersteunende diensten voor beleggers. Vooral fondsen die zijn opgebouwd uit meerdere beleggingen en zogeheten indextrackers, die de samenstelling van bijvoorbeeld de AEX-index spiegelen, zijn populair. Het indirect beleggen in cryptovaluta als bitcoins groeit ook hard.

Volgens BinckBank, dat ook Kantar TNS in de arm nam voor onderzoek, overwegen veel huishoudens het komende jaar ook te gaan beleggen. Daarbij spelen vooral de rage rente en pensioenopbouw een rol.