Economie

‘Buitenlandse kracht blijft fors goedkoper’

24-10-2017 08:59

LUXEMBURG (ANP) – Ook onder de nieuwe Europese regels zijn gedetacheerde werknemers uit andere EU-landen nog steeds fors goedkoper dan Nederlandse werknemers. Dat constateert vakbondsvoorzitter Maurice Limmen van CNV.

In Brussel is afgesproken dat tijdelijke werknemers uit een ander EU-land voortaan dezelfde beloning krijgen voor hetzelfde werk als hun collega’s in het gastland. Volgens Limmen is dat een stap in de goede richting wat betreft het terugdringen van oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt, maar er zijn ook nog heel wat zaken niet aangepakt.

,,We zijn er echt nog lang niet'', stelt de CNV'er. ,,Sociale premies kunnen immers nog 24 maanden lang in het thuisland worden betaald. Ook pensioen is uitgezonderd, in Nederland een substantieel deel van het loon. Zo blijft de perverse prikkel van goedkopere arbeid uit met name Oost-Europa bestaan.''

CNV ergert zicht er ook aan dat er een uitzondering is gemaakt voor de transportsector. ,,Juist in een van de sectoren waar de situatie het meest schrijnend is wordt niet doorgepakt'', aldus Limmen.