Economie

Kleine winsten op Europese beurzen

23-10-2017 12:32

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen gingen maandag licht vooruit. Beleggers keken uit naar de grote hoeveelheid bedrijfsresultaten die deze week op het programma staan. Op het Damrak behoorde Philips tot de kopgroep na publicatie van de kwartaalcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 546,32 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 831,37 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,6 procent.

De hoofdindex in Madrid verloor 0,2 procent. De Spaanse regering wil de naar onafhankelijkheid strevende regering van Cataloniƫ naar huis sturen en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Wel moet de Senaat die stappen nog goedkeuren. Dat gebeurt mogelijk vrijdag.

AkzoNobel

Grote winnaar in de AEX was telecomconcern KPN, dat later deze week met cijfers komt, met een plus van 2,5 procent. Philips kreeg er 1,6 procent bij. Het medische technologiebedrijf heeft zoals verwacht zijn omzet in het derde kwartaal verder zien groeien. Ook de winst viel hoger uit. Volgens analisten van Natixis waren de resultaten "weinig verrassend".

AkzoNobel daalde 0,5 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) zette de vooruitblik voor het verf- en chemieconcern op negatief. Grootste daler onder de hoofdfondsen was digitaal beveiliger Gemalto met een min van 0,9 procent.

MidKap

In de MidKap ging luchtvaartcombinatie Air France-KLM aan kop met een winst van 1,4 procent, nadat KLM had laten weten een akkoord te hebben bereikt over de pensioenafspraken voor het vliegend personeel. Bouwer BAM sloot de rij met een verlies van 1,6 procent.

Bij de kleinere bedrijven dikte BinckBank ruim 3 procent aan. De onlinebroker zag het aantal transacties kwartaal op kwartaal met 4 procent dalen. Binck kondigde tevens aan te kijken naar samenwerkingen met andere partijen. Volgens analisten van KBC Securities blaast het bedrijf daarmee overnamespeculaties nieuw leven in.

Pendragon

In Londen kelderde de Britse autoverkoper Pendragon meer dan 16 procent na een winstwaarschuwing. Ingenieursbedrijf GKN, moederbedrijf van Fokker, won ruim 3 procent, na berichten dat het concern een splitsing overweegt in twee aparte beursgenoteerde onderdelen.

De euro was 1,1746 dollar waard, tegen 1,1770 dollar voor het weekeinde. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond nagenoeg vlak op 51,81 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 57,55 dollar.