Economie

AEX sluit met winst

23-10-2017 17:47

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is maandag met winst gesloten. Ook de meeste andere Europese beursgraadmeters sloten de eerste handelsdag van de week in het groen. Beleggers verwerkten bedrijfsresultaten van verschillende bedrijven, maar keken vooral uit naar de cijfers van bedrijven die later deze week naar buiten worden gebracht. Verder deed de beurs van Madrid opnieuw een stapje terug.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,2 procent hoger op 545,96 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 833,88 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,3 procent. Londen sloot vlak.

De hoofdindex in Madrid verloor 0,6 procent. De Spaanse regering wil de naar onafhankelijkheid strevende regering van Cataloniƫ naar huis sturen en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Wel moet de Senaat die stappen nog goedkeuren. Dat gebeurt mogelijk vrijdag.

Chipmachinefabrikant ASML was de grootste stijger onder de hoofdfondsen in Amsterdam met een winst van 2,2 procent, voor onder meer KPN (plus 1,8 procent) dat later deze week de boeken opent. Philips kreeg er 1,1 procent bij. Het medische technologiebedrijf krikte zoals verwacht zijn omzet en winst in het derde kwartaal verder op.