Economie

Vrouwen vaker ziek dan mannen

17-10-2017 02:21

DEN HAAG (ANP) – Vrouwen hadden vorig jaar meer ziekteverzuim dan mannen. In de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar waren vrouwen zelfs twee keer zo vaak afwezig, blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO.

In alle leeftijdsgroepen hadden vrouwen een hoger ziekteverzuim dan mannen. Hoe hoger de leeftijd, hoe hoger ook het verzuim. Naarmate werknemers ouder zijn blijven ze per ziekmelding langer afwezig. Dat komt bijvoorbeeld door kwalen als rug-, nek- en gewrichtsklachten en hart- en vaatziekten.

Het percentage werknemers dat zich vorig jaar minimaal één dag ziek meldde, was het hoogst in de categorie 25 tot 35 jaar met 57 procent van de vrouwen en 46 procent van de mannen. In hogere leeftijdsgroepen liepen die percentages juist weer terug.

Het CBS benadrukt dat geen rekening is gehouden met de werkomstandigheden, zoals fysieke en psychische belasting. Uit eerder onderzoek bleek dat ook als dat wel was gebeurd het verzuim bij vrouwen hoger was. Een deel van dat verzuim is volgens het CBS te verklaren door ziekte tijdens de zwangerschap en na de bevalling.