Economie

Wall Street vindt weg omhoog

15-09-2017 19:29

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York vonden vrijdag de weg omhoog, na een voorzichtig begin. Beleggers hadden vooral met wisselend macro-economisch nieuws te maken.

De financiƫle markten leken zich niet al te druk te maken over de nieuwe rakettest van Noord-Korea. Met een schuin oog werd gekeken naar de terreuraanslag in een Londense metro.

De Dow-Jonesindex stond halverwege de sessie 0,2 procent hoger op 22.248 punten. De bredere S&P 500 klom 0,1 procent naar 2497 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,3 procent omhoog op 6447 punten.

Gemengd beeld

De reeks macro-economische cijfers gaven een gemengd beeld. Het consumentenvertrouwen kroop iets omhoog, maar de winkelverkopen waren juist lager dan in juli. Ook de industriƫle productie ging omlaag. In de regio New York groeide de industrie echter sterk

Oracle kreeg de handen niet op elkaar met zijn beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het bedrijf kwam met tegenvallende prognoses voor de omzet uit clouddiensten. Het aandeel verloor 7 procent.

Chipfabrikanten stijgen

Nvidia bewoog zich juist in tegengestelde richting, na positieve geluiden van een analist. De chipfabrikant won 5,8 procent. Ook andere chipmakers gingen omhoog. AMD won 2,2 procent, Intel steeg 0,9 procent.

Apple had sinds de presentatie van nieuwe iPhones op dinsdag alleen nog maar verlies geleden. Het aandeel was door die dalingen echter weer aantrekkelijk geworden en de techgigant ging vrijdag 1,1 procent omhoog.

Cruises

Aanbieders van cruises hadden opnieuw te lijden van de gevolgen van orkaan Irma. Dat leidde tot verliezen van 2,1 tot 4,8 procent voor Carnival, Royal Caribbean en Norwegian Cruise Lines.

De euro was 1,1936 dollar waard, tegen 1,1959 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse ruwe olie kostte 0,4 procent minder op 49,68 dollar. Brentolie werd 0,2 op 55,36 dollar per vat.