Economie

‘Veel macrocijfers op Wall Street’

15-09-2017 14:49

NEW YORK (ANP) – De effectenbeurzen in New York openen vrijdag naar verwachting vlak tot licht lager. Er staan veel macro-economische cijfers op de rol voor beleggers op Wall Street. De producent van bedrijfssoftware Oracle staat voor een negatieve opening na bekendmaking van tegenvallende vooruitzichten.

Beleggers in New York verwerken net als hun collega's in Aziƫ en Europa de nieuwe rakettest door Noord-Korea. Ook wordt de terreuraanslag in de Londense metro verwerkt.

Voorbeurs werd door de Amerikaanse overheid cijfers gemeld over de detailhandelsverkopen. Die gingen in augustus met 0,2 procent omlaag op maandbasis. Economen hadden in doorsnee juist op een stijging van de Amerikaanse winkelverkopen met 0,1 procent gerekend. Verder stegen de winkelverkopen in juli minder sterk dan eerder was gemeld.

New Yorkse industrie

Verder zijn er gegevens over de industrie rond New York. Die groeit in september bijna even sterk als in augustus, terwijl juist een een afzwakking van de groei was verwacht. Kort voor opening komt informatie over de industriƫle productie in de VS en kort na aanvang worden nog gegevens gemeld over het consumentenvertrouwen door de Universiteit van Michigan en een cijfer over de bedrijfsvoorraden.

Oracle kwam donderdag nabeurs met cijfers naar buiten. Daarbij gaf het Amerikaanse bedrijf tegenvallende prognoses voor de omzet uit clouddiensten in het lopende kwartaal. De kwartaalprestaties waren wel beter dan gedacht.

De graadmeters in New York lieten donderdag aan het einde een gemengd beeld zien. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op een nieuwe recordstand van 22.203,48 punten. De bredere S&P 500 daarentegen ging 0,1 procent omlaag naar 2495,62 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq eindigde met een min van 0,5 procent op 6429,09 punten.