Economie

ABN AMRO daalt op lager Damrak

15-09-2017 09:13

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurs aan het Amsterdamse Damrak ging vrijdag licht omlaag. Ook de andere Europese beurzen deden een stapje terug. Beleggers verwerkten de nieuwe provocatie van Noord-Korea, dat opnieuw een raket afvuurde richting Japan.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de min op 527,94 punten. De MidKap bleef onveranderd op 812,69 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt zakten 0,1 procent. Londen daalde 0,3 procent.

In de AEX verloor ABN AMRO 0,6 procent. De Nederlandse staat heeft zijn belang in ABN AMRO zoals aangekondigd verkleind van 63 procent naar 56 procent. Bij elkaar zijn 65 miljoen certificaten van aandelen verkocht voor 23,50 euro per stuk.

Dalers

Grootste dalers onder de hoofdfondsen waren biotechnoloog Galapagos en verzekeraar Aegon met verliezen van meer dan 1 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize was de sterkste stijger met een winst van 0,4 procent.

Staalfabrikant ArcelorMittal kampte met een daling van de ijzerertsprijzen en verloor bijna 1 procent. In de MidKap behoorde roestvrijstaalmaker Aperam tot de sterkste dalers met een verlies van 1,2 procent. De prijs van ijzererts zakte tot het laagste niveau in een maand tijd door een combinatie van een afzwakkende vraag uit China en het vooruitzicht van een toenemend aanbod.

Koploper

PostNL was koploper bij de middelgrote bedrijven met een winst van 3,8 procent. Goldman Sachs schroefde het beleggingsadvies voor het postbedrijf op naar kopen. Daarnaast neemt concurrent Sandd branchegenoot Van Straaten Post over.

JD Wetherspoon dikte in Londen ruim 9 procent aan. De Britse uitbater van meer dan 900 kroegen zag de omzet en winst toenemen in het afgelopen gebroken boekjaar. Ook de omzetgroei in de eerste weken van het nieuwe jaar was bemoedigend.

Gestunt

In Stockholm won Hennes & Mauritz (H&M) 1,8 procent. De Zweedse kledingketen heeft in de zomerperiode fors gestunt met prijzen. Dat drukte de omzetgroei. Evengoed vielen de totale opbrengsten 5 procent hoger uit dan een jaar eerder. De verkopen in het najaarsseizoen zijn volgens het bedrijf goed begonnen.

De euro was 1,1925 dollar waard, tegen 1,1884 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse ruwe olie kostte 0,5 procent minder op 49,62 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 55,26 dollar per vat.