Economie

Beurzen over breed front omhoog

22-08-2017 09:19

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen gingen over een breed front omhoog na de recente verliesbeurten. Op het Damrak was ABN AMRO in trek bij beleggers na een adviesverhoging.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 519,27 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 789,55 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,6 procent vooruit.

Sterkste stijger in de AEX was baggeraar Boskalis met een winst van 1,7 procent. ABN AMRO dikte 1,2 procent aan. Analisten van Keefe, Bruyette & Woods (KBW) schroefden het beleggingsadvies voor de Nederlandse bank op. Staalconcern ArcelorMittal was een van de schaarse dalers met een verlies van 0,6 procent.

Fugro

In de MidKap stonden bouwer BAM en bodemonderzoeker Fugro bovenaan met plussen van ruim 1 procent. Beursintermediair Flow Traders was de grootste daler met een min van 0,8 procent.

Op de lokale markt klom Batenburg Techniek 1,6 procent. De technisch dienstverlener boekte in het eerste halfjaar fors meer winst. Het bedrijf profiteerde van gunstige ontwikkelingen in vrijwel alle markten waar het actief is, op de oliegerelateerde industrie na, en handhaafde de verwachtingen voor het hele jaar.

BHP Billiton

Chinese interesse hielp Fiat Chrysler verder vooruit. Het Chinese automerk Great Wall bevestigde interesse te hebben in het merk Jeep, dat onderdeel is van de Amerikaans-Italiaanse automaker. Het aandeel steeg in Milaan bijna 3 procent.

In Londen won BHP Billiton 2,6 procent. De Britse mijnbouwer boekte in het afgelopen boekjaar minder winst dan verwacht. Beleggers waren echter tevreden over de flinke schuldverlaging van het bedrijf en het besluit om de Amerikaanse schalieolie-activiteiten af te stoten. Concurrent Antofagasta, die ook met cijfers kwam, klom 3 procent.

Euro

Provident Financial kelderde ruim 50 procent. Bestuursvoorzitter Peter Crook van de Britse kredietverstrekker stapte op na de tweede winstwaarschuwing in twee maanden tijd. Ook keert het bedrijf dit jaar waarschijnlijk geen dividend uit.

De euro was 1,1784 dollar waard, tegen 1,1816 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent in prijs tot 47,70 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 52,05 dollar per vat.