Economie

Vakbond dreigt Air France met staking

21-08-2017 08:40

PARIJS (ANP) – De Franse vakbond CFTC dreigt Air France met een staking. In een brief aan de directie schrijft de bond dat de Franse luchtvaartmaatschappij vanaf 1 september rekening houden met acties van haar leden die als steward of stewardess bij het bedrijf werken.

De vakbond wil hardere garanties van de directie dat de oprichting van dochtermaatschappij Joon, die dit najaar het luchtruim kiest, niet ten koste gaat van de werkgelegenheid bij Air France zelf. Afspraken die het bedrijf daarover heeft gemaakt met andere bonden, bieden volgens CFTC onvoldoende bescherming.

Joon gaat vliegen op een beperkt aantal lijnen, waar de prijzen door felle concurrentie het zwaarst onder druk staan. Air France kan op die routes niet op tegen met name de grote luchtvervoerders uit het Midden-Oosten. Het bedrijf hoopt dat Joon dat wel redt, onder meer dankzij de inzet van goedkoper cabinepersoneel.

Fatale klap

CFTC vreest dat het vak van steward of stewardess daardoor verder in de verdrukking komt. De afgelopen jaren is al bezuinigd op de arbeidsvoorwaarden van het cabinepersoneel. De komst van nieuwe collega's die het werk voor nog minder willen doen, kan volgens de vakbond een ,,fatale klap'' toebrengen.

Het Franse zusterbedrijf van KLM heeft al veel moeite moeten doen om andere vakbonden te overtuigen van nut en noodzaak van de nieuwe dochtermaatschappij. De plannen werden vorig jaar november aangekondigd, maar pas vorige maand gingen de machtige vakorganisaties van de piloten akkoord.

Vanaf dit najaar biedt Joon vluchten aan over korte tot middellange afstanden. Volgend jaar komen daar ook verre bestemmingen bij.