Economie

Opnieuw verliezen op Europese beurzen

21-08-2017 12:14

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen gingen maandag verder omlaag. Het vertrouwen van de financiële markten dat de regering-Trump de beloofde groeiplannen nog kan uitvoeren lijkt steeds meer af te nemen. Ook werd gewacht op het laatste restje kwartaalcijfers later deze week en de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole op donderdag.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de min op 517,53 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 789,80 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,5 procent achteruit.

Sterkste daler in de AEX was baggeraar Boskalis met een verlies van meer dan 2 procent. Staalproducent ArcelorMittal was de grootste stijger met een plus van 0,5 procent. In de MidKap sloot bodemonderzoeker Fugro de rij met een min van 1,9 procent. Grootste stijger was roestvrijstaalmaker Aperam met een winst van 1,9 procent.

Reisbranche

De aandelen uit de Europese reisbranche toonden overwegend herstel na de koersverliezen die volgden op de terroristische aanslagen in Spanje afgelopen week. Air France-KLM won 1,4 procent in de MidKap, ondanks dat de Franse vakbond CFTC dreigde met een staking in september.

IAG, het moederbedrijf van het Spaanse Iberia en British Airways, klom in Londen 1,4 procent. In Frankfurt won Lufthansa ruim 2 procent. De Franse hotelgroep Accor ging in Parijs 0,5 procent omlaag, terwijl het Britse reisconcern Thomas Cook 0,1 procent steeg.

A.P. Møller-Maersk

Op de lokale markt in Amsterdam steeg Kardan ruim 12 procent. De Israëlische investeerder gaat via dochterbedrijf Tahal aan de slag met een water- en landbouwproject in Zambia. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van 176 miljoen dollar.

A.P. Møller-Maersk klom bijna 4 procent in Kopenhagen. Het Deense containerbedrijf verkoopt zijn oliedivisie Maersk Oil aan het Franse olieconcern Total voor omgerekend ruim 6 miljard euro. Total daalde 0,5 procent in Parijs.

Euro

In Milaan won Fiat Chrysler 4 procent. Het Chinese automerk Great Wall heeft interesse in Jeep. Jeep is onderdeel van het Italiaans-Amerikaanse autobedrijf dat al een tijd op zoek is naar een overnamekandidaat of samenwerkingspartner.

De euro was 1,1739 dollar waard, tegen 1,1742 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 48,54 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 52,62 dollar per vat.