Economie

Rijkste Afrikaan investeert in VS en Europa

17-08-2017 09:44

LAGOS (ANP) – Afrika's rijkste man wil de komende jaren 20 tot 50 miljard dollar investeren in de Verenigde Staten en Europa. Aliko Dangote wil dat geld tot 2025 onder meer in hernieuwbare energie en in de petrochemische industrie steken. De zestigjarige Nigeriaanse cementtycoon kondigde aan dat Dangote Group vanaf 2020 meer dan de helft van zijn investeringen buiten Afrika gaat doen.

Dangote is de afgelopen vijf jaar snel gediversifieerd naar nieuwe gebieden en nieuwe industrieën. Dangote Cement, waar hij bijna 80 procent van zijn persoonlijke rijkdom van 11,6 miljard dollar aan te danken heeft, breidde uit naar negen andere Afrikaanse landen. Daarnaast bouwde de Dangote Group onder meer een olieraffinaderij en gaspijpleidingen.

In juli liet hij weten de komende drie jaar miljarden te steken in de productie van suiker, rijst en zuivel. ,,De meerderheid van de Afrikaanse landen is afhankelijk van geïmporteerd voedsel'', verklaarde hij. ,,Je kan nooit een bevolking van 320 miljoen mensen in West-Afrika hebben zonder zelfvoorzienend te zijn. Het eerste wat je dan moet hebben is voedselzekerheid.''