Economie

Kaartenmaker AND keldert op Damrak

17-08-2017 09:17

AMSTERDAM (ANP) – Het aandeel van kaartenmaker AND International Publishers kelderde donderdag op het Damrak na een tegenvallend handelsbericht. Beleggers op Beursplein 5 verwerkten daarnaast de resultaten van baggeraar Boskalis en verzekeraar NN Group.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 525,49 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 795,24 punten. De beurs in Londen zakte 0,1 procent, Parijs en Frankfurt stonden vlak.

Op de lokale markt in Amsterdam duikelde AND International Publishers bijna 21 procent. De kaartenmaker sprak in een tussentijds handelsbericht van teleurstellende resultaten. Het bedrijf zag de omzet in de eerste zes maanden van het jaar flink dalen en dook in de rode cijfers.

Boskalis

In de AEX kende Boskalis een wild koersverloop. Het aandeel noteerde 0,7 procent hoger na een eerder koersverlies van ruim 4 procent. De omzet van de baggeraar stond in de eerste jaarhelft opnieuw onder druk door de lastige omstandigheden in de offshoremarkt. Het bedrijf zag wel het orderboek wat aandikken, wat volgens topman Peter Berdowski aangeeft dat de vooruitzichten 'gematigd positief' zijn.

Ook NN Group (min 0,3 procent) beperkte het verlies na een eerdere scherpe koersdaling. De verzekeraar heeft afgelopen kwartaal zijn kapitaalbuffer wezenlijk verbetert. De opbrengsten lagen volgens analisten van KBC Securities in lijn met de verwachtingen. De bijdrage van Delta Lloyd, die voor het eerst werd meegenomen in de cijfers, was wel minder dan verwacht.

Euro

Bodemonderzoeker Fugro stond onderaan met een verlies van 1,1 procent. Branchegenoot Boskalis, die eerder interesse had in een overname van Fugro, stelde dat een overname van het bedrijf ondanks de gedaalde koers niet meer aan de orde is. Vastgoedbedrijf Wereldhave volgde met een min van 0,9 procent na een adviesverlaging door JPMorgan.

Bij de kleinere bedrijven zakte ForFarmers 0,2 procent. Het veevoerbedrijf kwam met goede halfjaarcijfers, maar analisten van KBC Securities verlaagde het advies vanwege de hoge koers van het aandeel.

De euro was 1,1760 dollar waard, tegen 1,1703 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 46,90 dollar. Brentolie steeg 0,4 procent in prijs tot 50,46 dollar.