Economie

Beurzen staken opmars

17-08-2017 12:09

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen deden donderdag een stapje terug na de opmars in de afgelopen dagen. Vooral de financiële bedrijven en oliegerelateerde aandelen stonden onder druk. Op het Damrak ging kaartenmaker AND International Publishers in de uitverkoop na een tegenvallend handelsbericht. Baggeraar Boskalis en verzekeraar NN Group kwamen ook met cijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent lager op 524,58 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 795,44 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 0,3 procent in.

Op de lokale markt in Amsterdam duikelde AND International Publishers bijna 21 procent. De kaartenmaker zag de omzet in de eerste zes maanden van het jaar flink dalen en dook in de rode cijfers.

Boskalis

Boskalis herstelde van een eerder koersverlies en was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 1 procent. De omzet van de baggeraar stond in de eerste jaarhelft opnieuw onder druk door de lastige omstandigheden in de offshoremarkt. Het orderboek dikte wel wat aan, wat volgens topman Peter Berdowski aangeeft dat de vooruitzichten 'gematigd positief' zijn.

Grootste daler bij de hoofdfondsen was NN Group met een min van 1,2 procent. De opbrengsten van de verzekeraar lagen volgens analisten van KBC Securities in lijn met de verwachtingen. De bijdrage van Delta Lloyd, die voor het eerst werd meegenomen in de cijfers, was wel minder dan verwacht. Concurrent Aegon verloor 1 procent.

Fugro

In de MidKap stond bodemonderzoeker Fugro onderaan met een verlies van 1,8 procent. Branchegenoot Boskalis, die eerder interesse had in een overname van Fugro, stelde dat een overname van het bedrijf ondanks de gedaalde koers niet meer aan de orde is. Koploper was advies- en ingenieursbureau Arcadis met een winst van 3,9 procent.

Bij de kleinere bedrijven zakte ForFarmers 1,7 procent. Het veevoerbedrijf kwam met goede halfjaarcijfers, maar analisten van KBC verlaagden het advies vanwege de hoge koers van het aandeel.

Euro

Heijmans zette de stijging voort met een winst van 3,7 procent. Het bouwbedrijf won een dag eerder al zo'n 11 procent na bemoedigende halfjaarcijfers.

De euro was 1,1727 dollar waard, tegen 1,1703 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 46,68 dollar. Brentolie zakte 0,1 procent in prijs tot 50,22 dollar.