Economie

Olieconcern ExxonMobil verdubbelt winst

28-07-2017 14:54

IRVING (ANP) – Het Amerikaanse olie- en gasconcern ExxonMobil heeft in het tweede kwartaal de winst verdubbeld, geholpen door de aantrekkende olieprijzen, kostenbesparingen en hogere raffinagemarges.

De nettowinst klom naar 3,4 miljard dollar, van 1,7 miljard dollar een jaar eerder. Bij Upstream, dat zich bezighoudt met de productie van olie en gas, sprong de winst sterk omhoog tot 1,2 miljard dollar en bij Downstream (raffinage en verkoop) klom de winst naar 1,4 miljard dollar. Wel zag Exxon bij de chemietak de winstgevendheid dalen, onder meer vanwege gestegen kosten.

De productie van olie en gas kwam in het afgelopen kwartaal uit op het equivalent van 3,9 miljoen vaten per dag, iets minder dan een jaar eerder.

Branchegenoot Chevron boekte in het afgelopen kwartaal een winst van 1,5 miljard dollar, tegen een verlies van 1,5 miljard dollar een jaar geleden. Toen werd het resultaat sterk gedrukt door grote afschrijvingen. Chevron profiteerde verder van een hogere productie en kostenbesparingen.