Economie

Air France-KLM stijgt op lager Damrak

28-07-2017 09:14

AMSTERDAM (ANP) – Het aandeel Air France-KLM was vrijdag in trek op het Damrak na goed ontvangen resultaten. De Amsterdamse aandelenbeurs ging over een breed front omlaag. Ook de andere belangrijke Europese beurzen stonden in het rood. De beurshandel werd opnieuw gedomineerd door een flinke stroom bedrijfsresultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 526,93 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 804,30 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren 0,5 tot 1,2 procent.

In de MidKap was Air France-KLM de enige stijger met een plus van ruim 2 procent. De luchtvaartcombinatie wist de omzet en winst flink op te voeren. Verder werd bekend dat Air France-KLM voor 31 procent instapt bij Virgin Atlantic en werden extra samenwerkingsdeals aangekondigd met het Amerikaanse Delta en China Eastern.

Grootste daler

Advies- en ingenieursbureau Arcadis, dat donderdag bijna 17 procent won, was de grootste daler bij de middelgrote bedrijven met een min van 2,1 procent. Flow Traders verloor 0,3 procent. De beursintermediair kampte ook in het tweede kwartaal met de relatieve rust op de beurzen en zag de handelsinkomsten dalen.

Hekkensluiter in de AEX was staalfabrikant ArcelorMittal met een verlies van 1,7 procent. Telecom- en kabelbedrijf Altice zakte 1,3 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Informatieleverancier Wolters Kluwer, die ook met cijfers kwam, voerde de schaarse stijgers aan met een plus van 2,3 procent. Ook biotechbedrijf Galapagos (plus 0,2 procent) opende de boeken.

Europese banken

Een groot aantal Europese banken bracht cijfers naar buiten. In Zürich zakte UBS 3,2 procent ondanks beter dan verwachte resultaten. Concurrent Credit Suisse, die ook meer winst boekte dan verwacht, klom 3 procent. In Parijs zakte BNP Paribas 0,8 procent en Barclays won in Londen 1 procent.

In Frankfurt maakte Adidas een koerssprong van ruim 7 procent. De Duitse verkoper van sportartikelen kende een goed tweede kwartaal en schroefde zijn verwachtingen flink op. De Franse autofabrikant Renault kelderde in Parijs meer dan 6 procent na publicatie van de halfjaarcijfers.

De euro was 1,1699 dollar waard, tegen 1,1664 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 48,93 dollar. Brentolie daalde 0,1 procent in prijs tot 51,44 dollar per vat.