Economie

‘AEX lager uit startblokken’

28-07-2017 08:19

AMSTERDAM (ANP) – De effectenbeurs in Amsterdam begint vrijdag waarschijnlijk met verlies. Elders in Europa lijken de beurzen ook lager te gaan openen. De markt krijgt opnieuw een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten te verwerken. Op het Damrak kwamen onder andere Altice, Galapagos, Air France-KLM, TMG, Euronext en Flow Traders met cijfers.

Biotechbedrijf Galapagos zag de omzet in de eerste jaarhelft groeien. Het operationeel verlies liep op tot 32,9 miljoen euro. Het bedrijf maakte ook een licentiedeal bekend met zijn samenwerkingspartner Servier.

Ook Altice opende de boeken. Het hoofdfonds heeft in het tweede kwartaal meer omzet en winst in de boeken gezet, vooral geholpen door sterke prestaties in de Verenigde Staten.

Air France-KLM

Midkapper Air France-KLM wist de omzet en winst in het afgelopen kwartaal flink op te voeren. De luchtvaartcombinatie profiteerde van een herstel van de ticketprijzen en een forse toename in het aantal passagiers. Verder werd bekend dat Air France-KLM voor 31 procent instapt bij Virgin Atlantic. Ook werden voor extra samenwerking deals aangekondigd met het Amerikaanse Delta en China Eastern.

Beursintermediair Flow Traders zag de handelsinkomsten afgelopen kwartaal dalen. Het bedrijf had ook in de afgelopen periode te maken met de relatieve rust op de beurzen. Over het eerste halfjaar gingen de inkomsten met 28 procent omlaag. Volgens medebestuursvoorzitter Dennis Dijkstra was sprake van de laagste activiteit op de financiƫle markten in bijna dertig jaar.

TMG

Telegraaf Media Groep (TMG) heeft over de eerste zes maanden van het jaar rode cijfers geschreven. Het moederbedrijf van De Telegraaf had wederom last van dalende advertentie-inkomsten. Ook kampte het mediaconcern met reorganisatielasten en extra kosten vanwege de biedingsstrijd rond TMG tussen het Vlaamse Mediahuis en John de Mol.

Euronext beleefde het beste omzetkwartaal sinds het in juni 2014 zelf naar de beurs ging. De opbrengsten stegen met 3,8 procent op jaarbasis naar 137,3 miljoen euro.

Zwitserse banken

De Zwitserse banken UBS en Credit Suisse openden ook de boeken. Beide banken boekten in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. In Parijs kwam de Franse bank BNP Paribas met beter dan verwachte resultaten.

In Frankfurt staat Adidas in de schijnwerpers. De Duitse verkoper van sportartikelen kende een goed tweede kwartaal en schroefde zijn verwachtingen voor het hele boekjaar flink op.

Slotstand AEX

De AEX-index sloot donderdag 0,5 procent hoger op 530,35 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 809,59 punten. Frankfurt zakte 0,8 procent. Londen en Parijs verloren tot 0,2 procent. In New York gingen de beurzen na de recordstanden van een dag eerder gemengd de handel uit.

De euro was 1,1694 dollar waard, tegen 1,1664 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 48,98 dollar. Brentolie zakte ook 0,1 procent in prijs tot 51,44 dollar per vat.