Economie

‘Beurshandel in teken rentebesluit Fed’

26-07-2017 08:18

AMSTERDAM (ANP) – De effectenbeurs in Amsterdam opent woensdag waarschijnlijk licht in de plus. De andere Europese beurzen lijken ook iets hoger te beginnen. De handel staat vooral in het teken van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, dat na de slotbel op de Europese markten bekend wordt gemaakt. Op het Damrak verwerken beleggers daarnaast de resultaten van KPN en ASMI.

Telecomconcern KPN bleef in het tweede kwartaal last houden van zwakkere prestaties op de zakelijke markt. Daardoor viel de omzet van het bedrijf, ondanks groei bij de consumendivisie, lager uit. De operationele winst steeg met 13 procent tot 232 miljoen euro.

ASM International (ASMI) bracht dinsdag na het luiden van de slotbel de cijfers naar buiten. De toeleverancier aan de chipindustrie wist afgelopen kwartaal zijn record aan nieuwe orders verder aan te scherpen. De omzet en winst deden ook een flinke stap vooruit. Voor de tweede helft van het jaar voorziet ASMI een hogere omzet dan in de eerste helft van 2017.

TomTom

Levensmiddelenconcern Unilever, navigatiebedrijf TomTom en frisdrankbottelaar Refresco zullen mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Kepler Cheuvreux verhoogde het advies voor Unilever en verlaagde de aanbevelingen voor TomTom en Refresco.

Pharming liet weten dat het toonaangevende medische vakblad The Lancet de resultaten van een studie van het biotechnologiebedrijf heeft gepubliceerd. Het gaat om een fase II-onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van Ruconest ter voorkoming van erfelijke angio-oedeem-aanvallen (HAE).

AEX

De Europese beurzen sloten dinsdag overwegend hoger. De AEX-index steeg 0,6 procent tot 524,69 punten. De MidKap bleef achter met een min van 0,2 procent op 805,05 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,7 procent.

De beursgraadmeters in New York eindigden rond recordstanden. De Dow-Jonesindex won 0,5 procent op 21.613,43 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 2477,08 punten en technologiebeurs Nasdaq klom 0,1 procent tot 6412,17 punten.

Euro

De euro was 1,1641 dollar waard, tegen 1,1655 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 48,35 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 50,58 dollar per vat.