Economie

‘AEX begint hoger aan drukke cijferdag’

25-07-2017 08:20

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt dindag hoger te beginnen. Ook de andere Europese aandelenmarkten openen naar verwachting met winst. De handel staat vooral in het teken van een grote hoeveelheid bedrijfsresultaten. Op het Damrak openden onder meer AkzoNobel, Randstad, Intertrust en Wessanen de boeken.

Aan het overnamefront kondigde Refresco aan de bottelactiviteiten van Cott's over te nemen voor 1,3 miljard dollar. De frisdrankbottelaar verwacht de overname in de tweede helft van het jaar af te ronden.

AkzoNobel boekte in het tweede kwartaal iets meer omzet. De winst daalde echter als gevolg van de kosten voor de nieuwe strategie van het verf- en chemieconcern, dat zijn speciaalchemietak wil afsplitsen. Akzo roept op 8 september zijn aandeelhouders bijeen voor een bijzondere vergadering. Op de agenda staan onder meer de benoeming van topman Thierry Vanlancker.

Wereldhave

Randstad zag de omzet in de afgelopen maanden opnieuw fors stijgen. Volgens de uitzender ligt de groei op eigen kracht op het hoogste niveau sinds 2011. Vooral in Zuid-Europa profiteerde het concern van het aantrekken van de economie.

Wereldhave scherpte zijn prognose aan. Het vastgoedbedrijf rekent nu op een direct resultaat per aandeel in een bandbreedte van 3,40 euro tot 3,45 euro.

Wessanen

Intertrust verlaagde zijn financiƫle verwachtingen voor het hele jaar. De financiƫle dienstverlener kampt onder meer met tegenvallende omzetgroei op de Nederlandse markt.

Wessanen zette in het eerste halfjaar flink meer omzet en winst in de boeken. Vooral betere verkopen van diverse eigen merken en eerdere overnames hielpen de resultaten van de maker van natuurvoeding en biologische producten vooruit.

Euro

Unibail-Rodamco kwam maandag na de slotbel al met resultaten. Het vastgoedbedrijf sleepte in het eerste halfjaar aanzienlijk meer huuropbrengsten binnen uit zijn winkelcentra. Unibail houdt verder vast aan zijn verwachting om dit jaar een winst per aandeel tussen de 11,80 euro en 12 euro te behalen.

De Europese beurzen kenden maandag een gemengd slot. De AEX-index daalde 0,1 procent tot 521,65 punten en de MidKap won 0,2 procent tot 806,75 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen zakten tot 1 procent. Parijs steeg 0,2 procent. Ook de Amerikaanse beurzen gingen gemengd de dag uit.

De euro was 1,1663 dollar waard, tegen 1,1640 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 46,62 dollar. De prijs van Brent steeg ook 0,6 procent, tot 48,88 dollar per vat.