Economie

Gemalto keldert op Damrak

24-07-2017 09:21

AMSTERDAM (ANP) – Het aandeel van digitaal beveiliger Gemalto ging maandag in de uitverkoop op het Damrak na een nieuwe winstwaarschuwing. De Amsterdamse beurs hield het verlies beperkt dankzij goed ontvangen resultaten van Philips. De andere Europese beursgraadmeters gingen verder omlaag na de flinke verliezen op vrijdag.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 521,73 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 803,72 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen zakten 0,1 tot 0,5 procent.

Gemalto was met afstand de grootste daler in de AEX met een min van bijna 15 procent. Het bedrijf waarschuwde voor tegenvallende ontwikkelingen bij de Payment-divisie en op de SIM-markt. In maart gaf Gemalto ook al een winstalarm. Natixis en SocGen verlaagden hun adviezen voor het aandeel.

Philips

Philips ging aan kop met een plus van 3,3 procent. Het zorgtechnologiebedrijf boekte flink meer winst in het afgelopen kwartaal en handhaafde de verwachtingen. Ook gaat Philips voor 1,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

Bij de kleinere bedrijven zakte BinckBank 1,7 procent. De onlinebroker zag het aantal transacties in de eerste jaarhelft afnemen, maar wist dat te compenseren met een hogere gemiddelde opbrengst per transactie. De nettowinst zakte 7 procent.

Ryanair

In Dublin viel Ryanair ruim 4 procent terug. De Ierse prijsvechter boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht, maar waarschuwde wel voor toenemende concurrentie in de rest van het jaar. Het concern voorziet dat de tarieven van vliegtickets onder druk komen te staan door overcapaciteit.

De Duitse autobouwers Volkswagen, Daimler en BMW bleven onder druk staan en verloren meer dan 2 procent. De Europese Commissie zal zich buigen over het vermeende autokartel in Duitsland. De beurskoersen van de Duitse autofabrikanten kregen vrijdag al een tik nadat het weekblad Der Spiegel had gemeld dat ze jarenlang verboden prijsafspraken hebben gemaakt.

Telecom Italia

In Milaan won Telecom Italia 1,5 procent. Het Italiaanse telecomconcern ziet waarschijnlijk voor de tweede keer in nog geen anderhalf jaar een topman opstappen.

De euro was 1,1644 dollar waard, tegen 1,1650 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 45,58 dollar. Brent daalde 0,3 procent tot 47,92 dollar.