Economie

Bank of America kiest Dublin als EU-basis

21-07-2017 19:45

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) – Bank of America gaat zijn EU-hoofdkwartier in verband met de brexit verplaatsen van Londen naar het Ierse Dublin, waar het financiële concern nu ook al een vestiging heeft. Dat betekent dat ook deze grote Amerikaanse bank niet voor Amsterdam kiest als nieuwe Europese uitvalsbasis.

Eerder besloot JPMorgan Chase al tot een verhuizing van honderden bankiers van zijn vestiging in Londen naar bestaande kantoren in Dublin, Frankfurt en Luxemburg. Goldman Sachs is begonnen met het verschuiven van middelen naar Frankfurt, en onlangs werd bekend dat Citigroup en Morgan Stanley ook voor die Duitse plaats gaan.

Nu is Londen nog een belangrijk financieel centrum, maar door de brexit komt de stad buiten de Europese Unie te liggen. In Nederland werd gehoopt dat Amsterdam mogelijk die spilfunctie van de Britse hoofdstad kon overnemen. Dat dit niet is gelukt heeft volgens kenners te maken met de strenge bonusregels die hier gelden. Eerder waarschuwde werkgeverslobby VNO-NCW hier ook al voor.