Economie

‘Beperkte koersuitslagen opening Wall Street’

23-06-2017 14:46

NEW YORK (ANP) – De effectenbeurzen in New York gaan vrijdag naar verwachting zonder opvallende koersbewegingen aan de laatste handelsdag van de week beginnen. Er zijn wat macro-economische cijfers op Wall Street en speeches van verschillende Fed-bestuurders.

Ook verwerken beleggers de eerste ronde van de jaarlijkse stresstest voor de grootste Amerikaanse banken door de Federal Reserve. De kapitaalbuffers van de 34 grootste banken zoals JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs en Morgan Stanley zijn sterk genoeg om zware economische schokken op te vangen.

Kort na opening meldt marktonderzoeker Markit een voorlopige raming over de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie en dienstensector in juni. Daarnaast worden gegevens gemeld over de verkoop van nieuwe woningen in de VS.

Duidelijkheid

Mogelijk kunnen de toespraken van Fed-bestuurders waaronder James Bullard en Loretta Mester meer duidelijkheid bieden over het toekomstige rentebeleid van de Fed. Vorige week werd de rente nog verhoogd.

Bij de bedrijven op Wall Street is er aandacht voor BlackBerry. Het Canadese bedrijf boekte in het afgelopen kwartaal flinke winst dankzij een patentoverwinning op Qualcomm. De omzet viel echter lager uit dan analisten hadden gedacht en voorbeurs staat BlackBerry fors in het rood.

Verkoop

Interieurwinkelketen Bed Bath & Beyond opende ook de boeken. Daaruit bleek dat de vergelijkbare verkoop in het afgelopen kwartaal onverwacht is gedaald. Ook de winst stelde teleur. In de handel voor opening toont de koers een zwaar verlies.

Machinebouwer Caterpillar lijkt ook een negatieve dag te krijgen na een adviesverlaging door Deutsche Bank.

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag nagenoeg vlak. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent lager op 21.397,29 punten. De brede S&P 500 zakte ook 0,1 procent, naar 2434,50 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot een fractie hoger op 6236,68 punten.