Economie

‘AEX begint met nipt verlies’

23-06-2017 08:20

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse effectenbeurs begint vrijdag waarschijnlijk met een klein verlies. Ook de andere Europese aandelenmarkten lijken iets lager te gaan openen na de weinig inspirerende handelsdag op Wall Street.

Op politiek vlak werd bekendgemaakt dat de economische sancties die de Europese Unie tegen Rusland heeft lopen, met zes maanden worden verlengd. De strafmaatregelen werden ingesteld vanwege de Russische bemoeienis in het oosten van Oekraïne.

De Britse premier Theresa May liet in het kader van de brexit-onderhandelingen weten dat EU-burgers die vijf jaar of langer in het Verenigd Koninkrijk wonen een verblijfsstatus krijgen na het vertrek uit de EU. Omgekeerd zou dat ook moeten gelden voor de ruim 1 miljoen Britten die op het Europese vasteland wonen.

Corbion in schijnwerpers

Aan het bedrijvenfront blijft Corbion in de schijnwerpers staan. De producent van voedingsingrediënten en bioplastic won donderdag bijna 12 procent door overnamegeruchten. Het bedrijf zou een overnamebod hebben ontvangen van investeringsmaatschappijen en een industrieel chemiebedrijf.

Bierbrouwer Heineken, levensmiddelenconcern Unilever en olieconcern Shell zullen mogelijk bewegen op analistenrapporten. Stifel schroefde het beleggingsadvies voor Heineken terug en ING verhoogde het koersdoel voor Unilever. Credit Suisse zette Shell op de Europese focuslijst.

Aperam

Aperam maakte bekend klaar te zijn met het aandeleninkoopprogramma dat bij de jaarcijfers in februari werd aangekondigd. De afgelopen maarden is in totaal voor ruim 98,4 miljoen dollar aan stukken teruggekocht. De 2 miljoen eigen aandelen die roestvrijstaalfabrikant hiermee verkreeg zijn nu ingetrokken.

De Europese beurzen sloten donderdag gemengd. De AEX-index verloor 0,2 procent tot 519,39 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 805,62 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen elk 0,2 procent. Londen zakte 0,1 procent.

Dow Jones

De beurzen in New York gingen vrijwel vlak de handel uit. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent lager op 21.397,29 punten. De brede S&P 500 zakte ook 0,1 procent en technologiegraadmeter Nasdaq sloot een fractie hoger.

De euro was 1,1166 dollar waard, tegen 1,1149 dollar bij sluiting van de Europese aandelenhandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 42,90 dollar. Brentolie kostte ook 0,4 procent meer, op 45,40 dollar per vat.