TPOok!

 
avatar
   
Economie

Ondernemers vrezen rompslomp douane na brexit

Tags:

ZOETERMEER (ANP) – Nederlandse ondernemers die zakendoen in Groot-Brittannië, zijn vooral bezorgd over nieuwe douaneregels- en procedures als gevolg van de brexitonderhandelingen, die maandag formeel beginnen. Dat blijkt uit een rondgang van brancheorganisatie Evofenedex onder haar leden.

De kans is groot dat Groot-Brittannië met het vertrek uit de Europese Unie ook de douane-unie zal moeten verlaten. ,,Nieuwe regels en procedures kunnen leiden tot wachttijden aan de grens, hogere kosten en extra administratieve lasten'', waarschuwt Evofenedex.

De belangenbehartiger van exportbedrijven peilde in februari ook al in welke mate het brexitspook het Nederlandse bedrijfsleven treft. Daaruit bleek dat een kwart van de ondernemers toen al hinder ondervond. Veel Britse handelspartners stellen beslissingen uit omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn.

Nederlandse bedrijven voeren jaarlijks voor 38 miljard euro aan goederen uit naar het Verenigd Koninkrijk. Daar staat een importwaarde van 21 miljard euro tegenover. Het land is daarmee de derde handelspartner van ons land en volgens Evofenedex goed voor 300.000 banen. Daarom is het hard nodig dat er goede afspraken komen om een eenvoudige handel tussen beide landen te waarborgen, aldus de brancheorganisatie.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.