TPOok!

 
avatar
   
Economie

ACM: nog veel 06-nummers ‘op de plank’

Tags:

DEN HAAG (ANP) – Hoewel van elke tien beschikbare 06-nummers er al negen zijn uitgegeven, valt voorlopig geen schaarste te verwachten. Telecomaanbieders hebben nog meer dan een derde van de uitgegeven mobiele nummers ,,op de plank liggen'', meldde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag.

Van de 60 miljoen beschikbare 06-nummers, heeft de ACM er 54 miljoen toegekend aan mobiele aanbieders. Dat aandeel is al een paar jaar redelijk stabiel. Het aantal mobiele bellers neemt per saldo niet zo heel veel meer toe, waardoor veel telecombedrijven nog wel even vooruit kunnen met de voorraad die ze hebben.

Volgens bestuurslid Henk Don is dat mede te danken aan het toezicht van de ACM. ,,Wij hebben telecomaanbieders actief gewezen op hun verantwoordelijkheid om 06-nummers op de juiste manier in te zetten'', zei hij. Zo mogen deze nummers niet uitgegeven worden voor bijvoorbeeld e-readers en tablets. Voor apparaten die een internetverbinding nodig hebben maar waarmee niet gebeld kan worden, moeten 097-nummer worden gebruikt.

Punt van aandacht

Op op de langere termijn blijft de druk op het aantal beschikbare 06-nummers volgens de toezichthouder wel een punt van aandacht. Dat komt met name door technologische ontwikkelingen, bijvoorbeeld de opkomst van nieuwe communicatietoepassingen waarvoor ook een mobiel nummer nodig is.

Daarom krijgen telecombedrijven niet zomaar meer nieuwe 06-nummers toegewezen. Zijn zullen dan eerst aannemelijk moeten maken dat zij door hun voorraad heen zijn, aldus een woordvoerster van de ACM. Op die manier zorgt de toezichthouder er ook voor dat voldoende nummers beschikbaar blijven voor bijvoorbeeld nieuwe aanbieders.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.