TPOok!

 
avatar
   
Economie

Amazon steelt de show op Wall Street

Tags:

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York zijn vrijdag gemengd het weekend ingegaan. De aandacht op Wall Street ging vooral uit naar webwinkelgigant Amazon die supermarktketen Whole Foods Market inlijft voor bijna 14 miljard dollar. Daarmee wordt Amazon plots een grote speler in het Amerikaanse supermarktlandschap.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent hoger op 21.384,28 punten. De brede S&P 500 sloot vlak op 2433,15 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte 0,2 procent tot 6151,76 punten.

De koers van Whole Foods Market sprong na het nieuws over de deal ruim 29 procent omhoog. Amazon, dat bereid is om 42 dollar per aandeel voor de biosuper neer te tellen, won 2,4 procent aan beurswaarde.

Rivaal

Andere grote retailers moesten het vanwege deze stap van hun rivaal juist ontgelden. Zo zakte het aandeel Wal-Mart bijna 5 procent weg en ging Costco Wholesale ruim 7 procent onderuit. Kroger speelde zelfs dik 9 procent kwijt, mede vanwege een reeks adviesverlagingen door zakenbanken. Het bedrijf kelderde donderdag al meer dan 18 procent na tegenvallende kwartaalcijfers en een winstwaarschuwing voor het hele jaar.

Sportartikelenproducent Nike verloor verder ruim 3 procent na een adviesverlaging door JPMorgan. Het aandeel Nike daalde donderdag al meer dan 3 procent na de bekendmaking van een flinke reorganisatie.

Miljardendeals

Boeing won daarentegen 0,5 procent. De vliegtuigbouwer is naar verluidt dicht bij miljardendeals met twee Aziatische luchtvaartmaatschappijen. Die zouden voor in totaal 5 miljard dollar aan toestellen willen kopen van het type 737 Max 10.

Tijdens de sessie kwam ook nog een nieuw cijfer naar buiten over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Dat bevindt zich volgens een voorlopige inschatting door de Universiteit van Michigan nu op het laagste niveau in meer dan een half jaar. Volgens analisten komt dat waarschijnlijk doordat er van de belastingplannen en andere ideeën van president Donald Trump nog altijd weinig is terechtgekomen.

De euro was 1,1200 dollar waard, tegen 1,1189 dollar bij het Europese beursslot eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 44,73 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,9 procent tot 47,35 dollar per vat.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.