Economie

Licht lager begin op rustig Damrak

26-05-2017 09:52

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam is vrijdag licht lager geopend. De handel verloopt rustig, want er is amper nieuws om de beurshandel te sturen en veel beleggers houden een lang weekend na Hemelvaart. De oliegerelateerde fondsen op het Damrak stonden onder druk door de sterke daling van de olieprijzen op donderdag.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,1 procent lager op 526,92 punten. De MidKap verloor 0,1 procent tot 795,16 punten. Londen ging 0,1 procent omhoog, Parijs en Frankfurt zakten tot 0,3 procent.

De olieprijzen gingen donderdag flink omlaag na het besluit van oliekartel OPEC om de productieverlaging te verlengen tot eind maart volgend jaar. Handelaren hadden voorzichtig gehoopt op méér maatregelen om het overaanbod op de oliemarkt tegen te gaan. In de AEX stonden oliedienstverlener SBM Offshore, olieconcern Shell en tankopslagbedrijf Vopak bij de grootste dalers met minnen tot 1,2 procent.

Altice

Overigens krabbelden de olieprijzen vrijdag iets op na de duikeling een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 49,08 dollar en Brentolie ging 0,6 procent vooruit tot 51,79 dollar.

Grootste stijger in de hoofdindex was telecom- en kabelconcern Altice met een plus van 1,3 procent. De Amerikaanse divisie van Altice heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse tv- en filmbedrijf Viacom om samen te werken op het gebied van reclame en distributie. Staalproducent ArcelorMittal won 0,8 procent na een adviesverhoging door Macquarie.

Euro

In de MidKap ging beursintermediair Flow Traders 2,4 procent omlaag, maar dat kwam omdat het dividend van de koers is afgehaald. Bodemonderzoeker Fugro leverde 0,9 procent in. Ook Fugro ondervindt negatieve gevolgen van een lage olieprijs.

Op de macro-economische agenda staan in de middag een nieuwe raming over de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal, de orders voor duurzame goederen en het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan.

De euro was 1,1218 dollar waard, tegen 1,1223 dollar bij het Europese slot een dag eerder.