Economie

Wall Street verwerkt groeicijfer, resultaten

28-04-2017 14:53

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York openen vrijdag naar verwachting zonder grote uitslagen. Beleggers op Wall Street verwerken vrijdag een eerste raming voor de economische groei van de Amerikaanse economie. Verder kwam een lange reeks bedrijven met resultaten, waaronder General Motors (GM), Microsoft, Amazon.com en Google-moederbedrijf Alphabet.

De groei van de Amerikaanse economie bleef met 0,7 procent achter bij de verwachtingen van economen. Die rekenden op 1 procent groei. Ook was de groei lager dan de 2,1 procent van het voorgaande kwartaal.

Technologiebeurs Nasdaq steeg donderdag al naar een recordniveau in afwachting van resultaten van de zwaargewichten Microsoft, Amazon en Alphabet die nabeurs werden gepresenteerd. De cijfers vielen in de smaak bij beleggers, getuige de stijgingen in de nabeurshandel.

Qualcomm

Ook de chipbedrijven Intel en Qualcomm kunnen op aandacht van beleggers rekenen. Intel kijkt terug op een sterk eerste kwartaal, met een flink hogere winst. Qualcomm daarentegen gaf een winstalarm vanwege de verwachte impact van een conflict met Apple over patenten. Computeropslagfabrikant Western Digital kan rekenen op een koersstijging na beter dan verwachte cijfers.

Autobouwer GM maakte een stijging van de omzet en winst bekend. Daarmee bouwt het bedrijf voort op de recordomzet van vorig jaar. Ook de Amerikaanse oliereuzen ExxonMobil en Chevron openden de boeken, beide bedrijven bleken flink te hebben geprofiteerde van de oplopende olieprijzen.

Consumentengoederengigant Colgate-Palmolive zag zijn omzet in het begin van het jaar stabiliseren en stelde zijn verwachtingen voor het hele jaar licht naar beneden bij. Ook koffieketen Starbucks en actiecameramaker GoPro kwamen met resultaten.

Dow Jones

Mediaconcern Time Inc kan zich opmaken voor een fikse dreun op de beurs. De uitgever van onder meer het tijdschrift Time besloot zichzelf toch niet te verkopen, ondanks interesse van meerdere partijen.

De Dow-Jonesindex eindigde donderdag nagenoeg vlak op 20.981,33 punten. De brede S&P 500 ging 0,1 procent omhoog, tot 2388,77 punten, en technologiegraadmeter Nasdaq won 0,4 procent op 6048,94 punten.