Economie

Philips rekent op groeiversnelling

24-04-2017 07:24

AMSTERDAM (ANP) – Philips heeft naar eigen zeggen een ,,solide'' eerste kwartaal achter de rug, al moet er om de eigen groeidoelen te halen in de rest van het jaar wel een schepje bovenop. Topman Frans van Houten gaat ervan uit dat de benodigde groeiversnelling er komt, zei hij maandag.

Philips wist de vergelijkbare omzet uit medische technologie en producten op het gebied van persoonlijke verzorging afgelopen kwartaal met 3 procent te verhogen. Die groei moet over heel 2017 tussen de 4 en 6 procent komen te liggen.

Met name het gedoe rond de zorgwet van de Amerikaanse president Donald Trump, die wegens onvoldoende steun werd teruggetrokken, zorgt voor onzekerheid. Ziekenhuizen in de Verenigde Staten zijn daardoor terughoudend met investeringen. Vooral grote contracten op het gebied van software en aanverwante diensten bleven uit.

Zorgstelsel

Van een neergang in de VS wil Van Houten niet spreken, maar groei zit er even niet in. Hij wees erop dat de onzekerheid rond de nieuwe wet die het zorgstelsel van Trumps voorganger Barack Obama moet vervangen, nog wel even zal aanhouden.

In met name China, India en Europa ziet Philips wel sterke groei, benadrukte de topman. Hij put daarnaast vertrouwen uit de goede ontvangst bij klanten van nieuwe technologieën die het bedrijf de laatste tijd op de markt heeft gebracht.

Medische apparatuur

De totale omzet, inclusief die van de verzelfstandigde verlichtingsdivisie waar Philips nog een meerderheidsbelang in heeft, groeide met 2 procent naar 5,7 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) voor eenmalige posten nam met bijna een vijfde toe naar 442 miljoen euro. De marges op medische apparatuur en producten op het gebied van persoonlijke verzorging verbeterden sterk.

De nettowinst viel met 259 miljoen euro zeven keer zo hoog uit als een jaar eerder. Daarbij speelt ook mee dat Philips vorig jaar aardig wat extra kosten moest maken in verband met de opsplitsing.

Van Houten had niets nieuws te melden over een justitieel onderzoek in de Verenigde Staten waar Philips eerder dit jaar melding van maakte. Bij de productie van defibrillatoren zijn mogelijk fouten gemaakt. Of daar een boete voor wordt opgelegd, blijft onduidelijk.