Economie

Flinke winsten op beurzen na Franse uitslag

24-04-2017 09:13

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is de handelsweek maandag met een flinke plus begonnen. Ook de andere graadmeters in Europa toonden stevige winsten, in reactie op de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Die wordt gezien als goed nieuws voor de eurozone. Op Beursplein 5 wisten Philips en BinckBank de aandacht op zich gericht.

De AEX-index won in het eerste handelsuur 1,8 procent tot 521,60 punten. De MidKap steeg 1,2 procent tot 759,91 punten. De beurs in Parijs 3,5 procent terwijl Londen 1,8 procent won en Frankfurt 2,3 procent aandikte.

De sociaal-liberaal Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het nationalistische Front National staan in de beslissende tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen tegenover elkaar. De pro-Europese Macron kreeg 23,75 procent van de stemmen, de eurosceptische Le Pen 21,53 procent. Volgens verschillende peilingen is Macron de gedoodverfde winnaar van de beslissende tweede ronde.

Philips

De euro zat stevig in de lift na de Franse verkiezingsuitslag. De munt bracht 1,0842 dollar op, tegen 1,0695 dollar bij het slot van de handelsweek in Europa op vrijdag. Verder waren aandelen van banken en verzekeraars in trek. Zo behoorden in de AEX de aandelen ING (plus 5 procent), NN (plus 4,1 procent) en ABN AMRO (plus 3,1 procent) tot de grootste winnaars.

Technologieconcern Philips opende de boeken over het eerste kwartaal. De onderneming wist ondanks grote schommelingen in de markten waarin het actief is de omzet op te voeren. Ook de winst zat in de lift. Philips steeg in de groengekleurde hoofdindex 2,8 procent. Binck zag het aantal transacties in het eerste kwartaal duidelijk groeien ten opzichte van een kwartaal eerder, waarbij het sprak van een kwartaalrecord in Italië. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar terug was er wel sprake van krimp bij de onlinebroker. Het aandeel steeg 2,8 procent bij de kleinere fondsen.

Elders in Europa vielen LafargeHolcim en Anglo American op. Eerstgenoemde Frans-Zwitserse cementreus ziet zijn topman vertrekken en steeg in Zürich 0,5 procent. Mijnbouwer Anglo won in Londen 1,4 procent na een handelsbericht. Een vat Amerikaanse olie bracht op de termijnmarkt 49,83 dollar op. Dat komt neer op een prijsstijging van 0,4 procent. De prijs van Brentolie, die gewonnen wordt in Europa, Afrika en het Midden-Oosten, steeg ook 0,4 procent tot 52,16 dollar.