TPOok!

 
avatar
   
Economie

Licht hogere opening beurs Amsterdam

Tags:

AMSTERDAM (AFN) – De beurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine winst geopend. Beleggers op Beursplein 5 kregen kwartaalcijfers voorgeschoteld van onder meer Philips Lighting, ASMI en Wessanen.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,1 procent hoger op 512,30 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 753,44 punten. Frankfurt steeg 0,2 procent en Londen was vlak. Parijs verloor echter 0,4 procent, mede door onrust na de aanslag van donderdagavond in de Franse hoofdstad. Ook wordt uitgekeken naar de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen op zondag.

Bij de kleinere fondsen op het Damrak was Wessanen een uitschieter met een plus van ruim 8 procent. De cijfers van de verkoper van natuurlijke levensmiddelen waren beter dan verwacht. In de MidKap sprong verlichtingsbedrijf Philips Lighting 4,3 procent omhoog, eveneens dankzij beter dan verwachte resultaten.

ASMI

Chiptoeleverancier ASMI won bij de middelgrote fondsen 3,5 procent. Volgens ASMI steeg de orderontvangst in het eerste kwartaal naar een recordniveau en wordt ook voor het tweede kwartaal op een flinke instroom van nieuwe orders gerekend.

In hoofdindex AEX was ArcelorMittal koploper met een winst van 2,6 procent. De Amerikaanse president Trump kondigde aan onderzoek te laten doen naar de import van buitenlands staal vanwege zorgen over de nationale veiligheid. Mogelijk kunnen daardoor importbeperkingen worden opgelegd, met name op Chinees staal. Dat zou gunstig zijn voor ArcelorMittal dat veel fabrieken heeft in de Verenigde Staten en dus zou profiteren van importrestricties.

Reckitt Benckiser

In Londen moest Reckitt Benckiser een verlies slikken van 2 procent. De Britse producent van medicatie, schoonmaakmiddelen en drogisterijartikelen heeft in het eerste kwartaal de vergelijkbare omzetgroei zien stagneren. De maker van onder meer Durex-condooms en Nurofen-pijnstillers waarschuwde dat de marktomstandigheden uitdagend blijven.

Het Franse zuivelbedrijf Danone ging in Parijs 2,4 procent omlaag na een tegenvallend cijfer over de verkopen.

De euro noteerde 1,0729 dollar, tegen 1,0767 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 50,63 dollar. Brent daalde licht tot 52,93 dollar per vat.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.