Economie

Lager begin Amsterdamse beurs

02-12-2016 09:08

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is vrijdag duidelijk lager aan de laatste handelsdag van de week begonnen. Beleggers kijken vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten dat later op de dag verschijnt. Ook sorteren ze voor op het Italiaanse referendum dat komend weekend wordt gehouden. Verder is er weinig nieuws om de handel richting te geven.

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 1,3 procent in het rood op 447,95 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 643,80 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 1,1 procent.

De Italianen beslissen zondag over een grondwetswijziging die het volgens de regering makkelijker maakt om economische hervormingen door te voeren. Het is evenwel allerminst zeker dat premier Matteo Renzi, die aan de uitkomst zijn politieke lot heeft verbonden, zijn zin krijgt. Dat geeft onzekerheid over de toekomstige koers van het Zuid-Europese land.

Verliezer

In de hoofdindex was vastgoedfonds Unibail-Rodamco de enige winnaar met een plusje van 0,5 procent, na een adviesverhoging door Barclays. Grootste verliezer was ArcelorMittal met een min van 2,3 procent, gevolgd door ASML dat 2,2 procent inleverde.

Bij de middelgrote fondsen stond slechts een beperkt aantal winnaars. Grootste stijger was Sligro met een winst van 0,9 procent. Qua bedrijfsnieuws is er weer aandacht voor PostNL (min 1 procent). Drie grote aandeelhouders met meer dan 15 procent in PostNL hebben geƫist dat de top van het bedrijf gaat luisteren naar wat topman Koen Van Gerven van Bpost te melden heeft, aldus het Financieele Dagblad. Het Belgische postbedrijf had het bod op PostNL woensdag verhoogd tot ruim 2,5 miljard euro.

Blokkeren

In Londen won huizenbouwer Berkeley bijna 4 procent. Het bedrijf zag de winst in de eerste zes maanden van het jaar flink groeien. In Frankfurt verloor chiptoeleverancier Aixtron 4,5 procent. Naar verluidt staat de Amerikaanse president Barack Obama op het punt om de overname van het bedrijf door het Chinese Grand Chip te blokkeren.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond nagenoeg vlak op 51,06 dollar en Brentolie daalde 0,3 procent tot 53,80 dollar per vat. De euro noteerde 1,0668 dollar. Bij het slot van de Europese handel op donderdag was de euro 1,0630 dollar waard.