Economie

Dijsselbloem snapt klagen over accountant niet

26-08-2016 11:32

DEN HAAG (ANP) – Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) snapt niet dat grote bedrijven klagen over de accountancy. In Het Financieele Dagblad van vrijdag stellen topmensen van grote bedrijven dat accountants zich te veel op de regels richten.

Het kabinet heeft de eisen voor accountants aangescherpt, omdat veel accountantsverklaringen onder de maat bleken. Als de gesprekken tussen bedrijven en accountants nu moeizamer gaan is dat ,,een goede uitkomst van deze kwaliteitsslag", aldus de minister vrijdag.

In het FD zegt president-directeur Jos Nijhuis van Schiphol dat hij ,,een vernauwde focus op de pure controle'' ziet. Hij voegt eraan toe: ,,Zo vernauwd dat accountants de grote lijn uit het oog verliezen en daardoor minder waard zijn als gesprekspartner.’’

Er was volgens Dijsselbloem een ,,kwaliteitsprobleem'' bij de accountancy. ,,Er is daar te veel misgegaan, te veel schandalen." Dat was volgens hem ook deels de schuld van grote bedrijven die soms druk uitoefenden op accountants om hun jaarrekening goed te keuren.