Economie

POTUS doet lief voor vrouwen in Afrika

25-07-2015 11:29

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Afrikaanse leiders opgeroepen met name vrouwelijke en jonge ondernemers te ondersteunen. Dat zei hij zaterdag tijdens een bijeenkomst met ondernemers in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Obama kondigde aan samen met private partijen ruim 1 miljard dollar te willen investeren in zogeheten start-ups. Daarbij zou de nadruk vooral liggen op projecten van jongeren en vrouwen.

Volgens de president moeten ook de inspanningen van Afrikaanse ondernemers worden beloond in hun zoektocht naar kapitaal.

Obama arriveerde vrijdag in Kenia als onderdeel van zijn bezoek aan Oost-Afrika waarbij hij ook EthiopiĆ« aandoet. Hij prees Kenia als de grootste economie in de regio en als technologisch knooppunt. Volgens de Amerikaanse president is Afrika in beweging. ,,Een van de snelst groeiende regio’s in de wereld”, zei hij.

Obama riep de landen in de regio op om te werken aan transparantie en het bevorderen van de rechtsstaat. Daarnaast moet er meer worden gedaan om corruptie tegen te gaan.

De president is erop gebrand de zakelijke banden met Afrika aan te halen. Sinds 2009 is niet de VS, maar China de grootste handelspartner van het continent.

De economie van Kenia groeit dit jaar naar verwachting zo’n 6 tot 6,5 procent. Die van EthiopiĆ« boekt volgens kenners zelfs 10 procent vooruitgang.

Volgens verschillende organisaties gaan de economische prestaties van dat land wel ten koste van de vrijheid van meningsuiting.

Anp